Tači: Dijalog Kosova i  Srbije nastaviti bez uslovljavanja

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Feb.2019, 19:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Dijalog Kosova i Srbije nastaviti bez uslovljavanja

Predsednik Kosova Hašim Tači je izjavio je danas u Minhenu da dijalog o sveobuhvatnom pravno obavezujućem sporazumu Kosova i Srbije treba da se nastavi bez uslovljavanja, te da rezultira obostranim priznanjem i članstvom Kosova u Ujedinjenim nacijama.

"Odnosi između Kosova i Srbije su se komplikovali. Imamo stare stogodišnje probleme i neprijateljstva i poslednje sveže posle rata na Kosovu 1999. U njemu je bilo je 20 hiljada žrtava i niko za to nije kažnjen. Narod >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Kosova je mnogo propatio zbog etničkog čišćenja", rekao je Tači na panelu "Bezbendost u Jugoistočnoj Evropi".

Tači je rekao da ceo svet zna o etničkom čišćenju na Kosovu 1998 -1999. godine koje je sprovela srpska država.

Govoreći o Zajedinici sprskih opština, Tači je rekao da su se saglasili da se ona formira, ali na osnovu Ustava i zakona Kosova.

"Nesporazum je ovde u tome da (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić ne shvata da sam ja predsednik nezavisnog Kosova, koga je priznalo više od 100 država. Ja i dalje verujem u mogućnost postizanja sporazuma, iako to izgleda nemoguće. Zašto verujem? Jer ima spremnosti da se sedne i razgovara. Sa Vučićem smo seli i razgovarali. Ima onih koji predlažu uvođenje viza između Albanaca i Srba. Znam da je potreban kompromis između predstavnika Prištine i Beograda", rekao je Tači.

Tači je rekao da EU posreduje u procesu pregovora sa Srbijom i da SAD podržava postizanje rešenja.

"I SAD podržava rešenje, kako što se videlo iz pisama predsednika (SAD Donalda) Trampa. Ono što je novo je, a ja se nadam, da će i Rusija podržati rešenje između Kosova i Srbije. Ja sam izuzetno ubeđen da će nam međunarodni predstavnici pomoći u postizanju sporazuma", kazao je kosovski predsednik.

Tači je ponovio da dijalog treba da se nastavi bez prethodnih uslova i dodao da je Priština ima dobru volju kako bi se postigao konačni sporazum.

Prema njegovim rečima, neophodni su flekisibilnost i kreativnost kako bi se očuvao multietnički karakter na Kosovu i dodao da će se dobri odnosi između Srba i Albanaca odraziti u svim zemljama u regionu, posebno gde žive Albanci.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Tači: Vučić ne shvata da sam ja predsednik nezavisnog Kosova

Izvor: Danas, 16.Feb.2019

Predsednik Kosova Hašim Tači je izjavio je danas u Minhenu da dijalog o sveobuhvatnom pravno obavezujućem sporazumu Kosova i Srbije treba da se nastavi bez uslovljavanja, te da rezultira obostranim priznanjem i članstvom Kosova u Ujedinjenim nacijama. Članak Tači: Vučić ne shvata da sam ja predsednik...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.