TAČI PLANIRAO HAPŠENJE PATRIJARHA IRINEJA: Akciju koja bi izazvala haos na Kosovu u poslednjem trenutku sprečio KFOR

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Maj.2019, 07:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TAČI PLANIRAO HAPŠENJE PATRIJARHA IRINEJA: Akciju koja bi izazvala haos na Kosovu u poslednjem trenutku sprečio KFOR

Predsednik tzv. Republike Kosovo Hašim Tači planirao je hapšenje Patrijarha srpskog Irineja prilokom njegove posete Kosovu aprila meseca ove godine. Odustao tek posle upozorenja KFOR-a.

Hašim Tači suočio se sa ozbiljnom pretnjom KFOR-a da će završiti sa lisicama na rukama, ukoliko se patrijarhu Irineju nešto dogodi prilikom njegove posete Kosovu i Metohiji. Kako navode izvori bliski Prištini, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Hašim Tači spremao je sa grupom ekstremista bliskih njemu, koji su inače deo tzv. vojske Kosova, da izazove incidente tokom posete patrijarha Irineja Kosovu i Metohiji, aprila ove godine.

- Tači je želeo da izazove incidente prilikom posete patrijarha Irineja Kosovu. Time je želeo da isprovocira srpsko stanovništvo i izazove haos na severu i da ROSU naoružan upadne na tu teritoriju i zauzme je - otkriva izvor.

Prema njegovim rečima KFOR je saznao za ovakve planove i osujetio ih je.

- Jasno su stavili do znanja predsedniku tzv. Kosova da imaju mandat da i njega uhapse i da nikakvu eskalaciju sukoba na Kosovu neće dozvoliti - dodaje sagovornik.

On naglašava da je sve bilo organizovano i da je bukvalno u minut do dvanaest čitava akcija stopirana.

- Naredba za stopiranje svega došla je direktno iz kabineta Hašima Tačija - nastavlja svoju priču sagovornik.

Podsetimo početkom aprila patrijarh srpski Irinej posetio je Kosovo, Peć, Pećku patrijaršiju (gde je i trebao napad da se izvede), kao i Visoke Dečane i razgovarao sa igumanom Savom Janjićem.

Patrijarh Irinej posetio je Kosovo i kao i više puta dosad, podsetio da je "Kosovo srpski Jerusalim" i prvi put se javno usprotivio ideji podele Kosova.

- Nikakva podela. Ne mogu da prihvatim da Prizren, gde sam bio više od 15 godina, bude u nekoj drugoj državi, kao ni Pećka patrijaršija, Dečani, Gračanica... To ne može da se prihvati u glavama, a još manje u srcima. Crkva nikada nije promenila stav. Ovde smo i ostaćemo dok nas bude. Neka okupiraju, kao što su uradili, neka je uzmu, ali mi ne smemo da je dajemo. To je glavno - rekao je Irinej tokom poslednje posete Kosovu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.