Sve više informacija, a sve manje jasno

Izvor: B92, 04.Sep.2018, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sve više informacija, a sve manje jasno"

Beograd -- Uoči susreta predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u Briselu, sve je više informacija, izjava, poruka Beogradu i Prištini, što zvanično, što nezvanično.

Kako se sastanak bliži, sve je manje jasan dalji razvoj događaja, ishod pregovora i dogovor za koji je, kako kažu i Aleksandar Vučić i Hašim Tači, došlo vreme, navodi agencija Tanjug.

Štaviše, sve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je manje i razloga za optimizam, iako ga Brisel, čini se, podgreva u poslednje vreme, posle Alpbaha, izjavama da je prihvatljivo svako rešenje o kojem se dogovore Beograd i Priština.

Jer, iz sedišta Evropske unije, paralelno sa tim, stižu i znaci koji upućuju da je taj entuzijazam neka vrsta diplomatije kojom Brisel, možda, simulira da pregovarači i njihovi interesi i ciljevi imaju podjednake šanse.

Naime, prema poslednjim informacijama Tanjuga, iz neimenovanih, ali upućenih izvora iz sedišta EU, stižu vesti da će dogovor koji postignu Vučić i Tači biti prihvatljiv ako se sa njim saglasi međunarodna zajednica, ali i zemlje u regionu.

Uključivanje regiona, međutim, ne ostavlja prostor da dogovor uvaži interese Srbije, sudeći po onome što se do sada moglo čuti iz regiona, posebno u komentarima ideje o razgraničenju.

Da li je takav razvoj događaja imao na umu predsednik Aleksandar Vučić kada je - uprkos, čini se "indukovanom", optimizmu iz Brisela, pa i promeni, do sada tvrdog, stava Vašingtona - rekao ovih dana da je „vrlo izgledno da sporazuma neće biti", odnosno da nećemo dobiti - ništa?

Predsednik Vučić nije detaljnije obrazlagao tu procenu, pa ni da li se ona tiče pre svega ishoda dijaloga u Briselu.

Brisel, naime, nije jedini, a ni najznačajniji međunarodni akter koji će se pitati o konačnom rešenju.

Na sceni je i nova politika SAD prema rešenju za Kosovo - da "nema crvenih linija, ali ni blanko čekova".

Ostaje i stav Nemačke, odnosno Angele Merkel, protiv promene granica na štetu stabilnosti u regionu, odnosno u susednim državama, stav koji nije beznačajan, a može se "čitati" iz stava koji je danas, doduše nezvanično, stigao iz Brisela - da se pita i region.

Šta se, dakle, može očekivati od sastanka u Briselu?

Čini se da javnosti, inače zatrpanoj informacijama o najrazličitijim modelima, koji se pominju kao moguće konačno rešenje za Kosovo, ipak nedostaju neki bitni detalji, osim jednog, za Srbiju ključnog, a to je - da neće pristati na rešenje kojim ne dobija ništa.

Zbog toga su i velika očekivanja od onoga što će predsednik Vučić, posle dijaloga u Briselu, saopštiti u razgovoru sa Srbima na KiM, a što, inače, sam najavljuje kao svoj najznačajniji govor, u kojem neće kriti ništa od naroda.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dijalog i sporazum - šta se "nudi" i ko se pita?

Izvor: Vesti-online.com, 04.Sep.2018

Uoči susreta predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, u petak, u Briselu, sve je više informacija, izjava, poruka Beogradu i Prištini, što zvanično, što nezvanično, ali je, kako se sastanak bliži, sve manje jasan dalji razvoj događaja, ishod pregovora i dogovor za koji je, kako kažu...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.