Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.09.2018.
21:55
Vestionline, Tanjug A

Dijalog i sporazum - šta se "nudi" i ko se pita?

Uoči susreta predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, u petak, u Briselu, sve je više informacija, izjava, poruka Beogradu i Prištini, što zvanično, što nezvanično, ali je, kako se sastanak bliži, sve manje jasan dalji razvoj događaja, ishod pregovora i dogovor za koji je, kako kažu i Aleksandar Vučić i Hašim Tači, došlo vreme.

A. Čukić
Hašim Tači i Aleksandar Vučić (Foto: Arhiva)

Šta više, sve je manje i razloga za optimizam, iako ga Brisel, čini se, podgreva u poslednje vreme, posle Alpbaha, izjavama da je prihvatljivo svako rešenje o kojem se dogovore Beograd i Priština.

Jer, iz sedišta Evropske unije, paralelno sa tim, stižu i signali koji upućuju da je taj entuzijazam neka vrsta diplomatije kojom Brisel, možda, simulira da pregovarači i njihovi interesi i ciljevi imaju pođednake šanse. 

Naime, prema poslednjim informacijama Tanjuga, iz neimenovanih, ali upućenih izvora iz sedišta EU, da je dogovor koji postignu Vučić i Tači prihvatljhiv ako se sa njim saglasi međunarodna zajednica, ali i zemlje u regionu. 


Uključivanje regiona, međutim, ne ostavlja prostor da dogovor uvaži interese Srbije, sudeći po onome po onome što se do sada moglo čuti iz regiona, posebno u komentarima ideje o razgraničenju. 

Da li je takav razvoj događaja imao na umu predsednik Aleksandar Vučić kada je - uprkos, cini se "indukovanom", optimizmu iz Brisela, pa i promeni, do sada tvrdog, stava Vašingtona - rekao ovih dana da je "vrlo izgledno da sporazuma neće biti", odnosno da nećemo dobiti - ništa?

Predsednik Vučić nije detaljnije obrazlagao tu procenu, pa ni da li se ona tiče pre svega ishoda dijaloga u Briselu.

Brisel, naime, nije jedini, a ni najznačajniji međunarodni akter koji će se pitati o konačnom rešenju.

Na sceni je i nova politika SAD prema rešenju za Kosovo - da "nema crvenih linija, ali ni blanko čekova".

Ostaje i stav Nemačke, odnosno Angele Merkel, protiv promene granica na štetu stabilnosti u regionu, odnosno u susednim državama, stav koji nije beznačajan, a može se "čitati" iz stava koji je danas, doduše nezvanično, stigao iz Brisela - da se pita i region.

Šta se, dakle, može očekivati od sastanka u Briselu? 

Čini se da javnosti, inače zatrpanoj informacijama o najrazličitijim modelima, koji se pominju kao moguće konačno rešenje za Kosovo, ipak nedostaju neki bitni detalji, osim jednog, za Srbiju ključnog, a to je - da neće pristati na rešenje kojim ne dobija ništa.

Zbog toga su i velika očekivanja od onoga što će predsednik Vučić, posle dijaloga u Briselu, saopštiti u razgovoru sa Srbima na KiM, a što, inače, sam najavljuje kao svoj najznačajniji govor, u kojem neće kriti ništa od naroda.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online