Izvor: RTS, 27.Jan.2021, 18:20

Sud odbio zahtev Tačija i ostalih šefova OVK za privremeno puštanje na slobodu

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu odbio je zahtev branilaca nekadašnjeg glavnog komandanta OVK i predsednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija za privremeno puštanje na slobodu.
Istu odluku je doneo i povodom zahteva branilaca Redžepa Seljimija, Kadrija Veseljija i Jakupa Krasnićija, koji su zajedno sa Tačijem optuženi za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti, saopšteno je iz tog suda u Hagu.

Sudija smatra da samo pritvorom mogu da se otklone rizici od njihovog bekstva, opstrukcije postupka, uticanja na svedoke i činjenja daljih krivičnih dela, navodi se pored ostalog u odluci sudije.
Branioci optuženih su tražili njihovo puštanje iz pritvora i odbranu sa slobode nudeći garancije da neće pobeći, tražeći zamenu pritvora za kućni pritvor i druge mere, međutim, sudija smatra da to nije dovoljno.
Tači i ostali su uhapšeni početkom novembra 2020. godine.
On je prethodno podneo ostavku i predao se Haškom sudu.
Sva četvorica nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine u 40 mesta u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.
U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.
Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i onih koji nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.
U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bile protiv OVK.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.