Stranke očekuju da Tači što pre raspiše izbore

Izvor: B92, 22.Avg.2019, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranke očekuju da Tači što pre raspiše izbore

Priština -- Predstavnici albanskih političkih partija zadovoljni su odlukom o raspuštnju kosovskog parlamenta i očekuju da Hašim Tači, što pre odredi datum izbora.

Bivši premijer i lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK), Ramuš Haradinaj, izjavio je po završetku vanredne sednice da su sada na potezu građani koji će reći, kako je rekao, “ko će ubuduće voditi zemlju”.

Smatra da je ovakvom odlukom, tzv. Kosovo pokazalo političku zrelost, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prenela je prištnska Koha.

Haradinajeva ABK je jedina za sada potpisala predizborni koalicioni sporazum sa SDP Špenda Ahmetija, otvoreni su, kaže, da im se priključe i Alijansa za novo Kosovo, Bedžeta Pacolija, i NISMA, Fatmira Ljimaja.

Ocenio je da je danas na tzv. Kosovu “pobedila demokratija”, a građanima je poručio da se na izborima fokusiraju na ono što će im stranke ponuditi.

Šef poslaničke grupe Haradinajeve ABK, Ahmet Isufi, nakon glasanja za raspuštanje kosovske skupštine, rekao je da je bivša vlada branila “teritorijalni integritet i suverenitet zemlje”.

Podsetio je da je bivša vlada u svom mandatu odlučila o nametanju 100 odsto uvećane takse za proizvode iz Srbije i BiH, zatim da je donela zakone o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u tzv. Vojsku, kao i da je u vreme njihovog mandata donet zakona o žrtva tzv. seksualnog nasilja.

Smatra da tako važne zakone nijedna vlada nije donela tokom proteklih 20 godina, prenela je Koha.

Isufi je rekao da će dijalog sa Beogradom ubuduće voditi nova kosovska vlada, koja će, kako je rekao, građanima morati da garantuje da se Brisel neće mešati u “unutrašnja kosovska pitanaja”.

Ponovio je da će za uspeh dijaloga sa Beogradom biti neophodno, kako je rekao, “ međusobno priznavanje dveju država”.

Predsednik opozicionog Pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, cenio je da je današnji dan najradosniji za sve građane Kosova.

On je kritikovao bivšu vladu premijera Haradinaja, podsetivši da je njegov kabinet izuzetnom brzinom povećao javni dug I budžetski deficit.

Kurti je rekao da njegov pokret nije protiv dijaloga sa Beogradom, ali uz poštovanje određenih principa.

Za trenutnu situaciju na tzv. Kosovu okrivio je DPK, Kadri Veseljija.

Prema njegovim rečima, Specijalni sud za zločine tzv. OVK je formiran nepošteno i da o tome mora da postoji dogovor institucija.

Ako dođu na vlast, Kurti je rekao da će se zalagati protiv korupcije, ali i protiv zločina počinjenih u miru i onih koje su, kako tvrdi, počinili Srbi.

Šef poslaničke grupe DSK, Avdulah Hoti, zatražio je od predsednika Hašima Thacija da što pre odredi datum izbora.

"Očekujem da će predsednik pokrenuti to pitanje i odrediti datum izbora", rekao je Hoti za KTV.

DSK, rekao je Hoti, jedina je stranka koja je bila za raspravu o raspuštanju parlamenta, ali je većina zahtevala da se bez rasprave pređe na glasanje.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Haradinaj: Raspuštanjem Skupštine Kosovo pokazalo političku zrelost

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Avg.2019

Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj je danas nakon odluke Skupštine Kosova o raspuštanju šestog saziva rekao da je tom odlukom Kosovo pokazalo političku zrelost i naglasio da je na građanima Kosova da odluče ko će voditi zemlju u naredne četiri godine..."Cenim to kao znak...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.