Izvor: N1 televizija, 22.Dec.2017, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska lista i kosovska opozicija bojkotovali Tačijev govor

Predsednik Kosova Hašim Tači najavio je u godišnjem obraćanju pred poslanicima Skupštine da će sledeća godina biti godina formiranja oružanih snaga Kosova. Interesantno je to da je Tačijevo obraćanje pratilo samo 39 od ukupno 120 poslanika - Srpska lista i kosovska opozicija bojkotovali su njegov govor.

Izvor: N1

U redovnom godišnjem obraćanju parlamentu, predsednik Hašim Tači >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je govorio o prioritetima koji Kosovo očekuju naredne godine, kao što su formiranje Zajednice srpskih opština, trasnformacija bezbednosnih u oružane snage Kosova i početak poslednje faze dijaloga između Prištine i Beograda.

On je rekao da Kosovo što pre treba da ispuni obavezu formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom.

"Bez gubitka vremena treba da formiramo u skladu sa Briselskim sporazumom i odlukom Ustavnog suda jer su Evropska unija, kao i druge države koji su naši partneri, razočarani sa našom nesposobnošću da sprovedemo obaveze koje smo preuzeli", rekao je Tači.

U vezi sa dijalogom, Tači je izjavio da je Kosovo spremno da nastavi zadnju fazu ovog procesa koja će, kako je rekao, biti snažno podržana od SAD.

On je dodao da poslednja faza dijaloga sigurno neće biti laka. Tači je pozvao sve političke stranke da budu ujedinjene u ovom procesu koji je kako je rekao u državnom interesu.

Govoreći o transformaciji bezbednosnih u oružane snage, on je istakao da Kosovo čini napore da proces transformacije obavi putem ustavnih promena.

"Naši glavni prioriteti su nastavak rada na formiranju oružanih snaga Kosova koji je državni, prirodan i neophodan proces i koji dolazi kao rezultat rada pripadnika bezbednosnih snaga Kosova, koji su povećali nivo pripremljenosti, a sada su spremni za nova dodatna ovlašćenja", rekao je Tači.

Dodao je da su Bezbednosne snage Kosova multietnička snaga u kojima više od 10 odsto pripadnika čine manjinske zajednice.

"Danas želim da vas uverim da ćemo sa Vladom, Skupštinom i našim partnerima raditi da 2018. godina zaista bude godina formiranja oružanih snaga, a to će doprineti miru i stabilnosti jer će to biti moderna i multietnička vojska", poručio je Tači.

Godišnje obraćanje predsednika Tačija kosovskoj Skupštini bojkotovali su ministri Srpske liste i poslanici opozicionih stranaka. Inače, Srpska lista je od ranije zamrznula odnose i komunikaciju sa kosovskim predsednikom.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.