Srbina iz Prizrena teroristi tzv. UĆK kidnapovali pa tukli na smenu, svedočenje W01140 u Hagu

Izvor: KMnovine.com, 28.Feb.2024, 14:33

Srbina iz Prizrena teroristi tzv. ''UĆK'' kidnapovali pa tukli na smenu, svedočenje W01140 u Hagu

Srbina iz Prizrena teroristi tzv. ''UĆK'' kidnapovali pa tukli na smenu, svedočenje W01140 u Hagu

Srbin iz Prizrena posvedočio je danas pred takozvanim "Specijalizovanim većima Kosova" u Hagu da su ga pripadnici terorističke "UĆK" u junu 1999. kidnapovali, prebili, zlostavljali, vređali i ispitivali.




Iskaz svedoka, čiji je identitet zaštićen pseudonimom W01140, deo je dokaznog postupka tužilaštva protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << tadašnjih vođama terorističke "UĆK" Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija, optuženih za ratne zločine na Kosovu i Metohiji i u Albaniji od 1998-1999.


Skoro celo svedočenje, koje W01140 daje preko video veze, bilo je zatvoreno za javnost.


Prema objavljenim dokumentima tužilaštva, svedok je ranije izjavio da su ga u junu 1999. godine, posle povlačenja snaga SRJ sa Kosova, pripadnici terorističke "UĆK" zaustavili na ulici u Prizrenu i zatražili njegove isprave, a potom mu naredili da pođe sa njima.


Dok su hodali, vojnici su svedoka zaustavili i šutirali, udarali pesnicama i tukli kundacima, vređajući ga zato što je Srbin, opisuje se.


Pošto je priveden u štab terorističke "UĆK", svedok je bio uveden u sobu u kojoj su ga "grupe vojnika na smenu tukle pesnicama, štapovima, bejzbol palicama, crevima za vodu i cevima".


Istovremeno, svedoka je ispitivao jedan zapovednik terorističke "UĆK" čije je ime u dokumentu redigovano.


"Taj čovek je optužio svedoka da je počinio zločine nad Albancima i vređao ga zato što je Srbin", a zatim ga je "primorao" na akt koji je u dokumentu redigovan.

PROČITAJTE JOŠ: Zapaljen pomoćni objekat na posedu povratnika kod Kline

Svedok je video da teroristi "UĆK" dovode još jednu osobu, a potom je "čuo krike iz sobe" u koju su odveli tu osobu, čije je ime redigovano.



Te večeri, po iskazu W01140, u pritvoru se pojavio pripadnik terorističke "UĆK" koga je od ranije poznavao. On je "naredio stražaru da svedoku donese hleb i vodu i da nikoga ne pušta u sobu".


Ubrzo se kod svedoka vratio starešina terorističke "UĆK" koji ga je ispitivao i pustio ga na slobodu. Svedok je posle toga napustio Kosovo i Metohiju.


U kratkom otvorenom delu iskaza, svedok je kazao da je, pre napuštanja Kosova, "prespavao napolju u Bogosloviji", gde su se srpske izbeglice sklonile.


PROČITAJTE JOŠ: Suvi Do: Slučaj pljačke kuće Ilića – još jedan vid pritiska na stanovništvo

U nastavku današnjeg zasedanja, svedoka na privatnoj sednici unakrsno ispituju branioci optuženih.


Današnji svedok je 47. od početka suđenja, 3. aprila 2023. Po odluci suda, tužioci svoj dokazni postupak i saslušanje još 144 svedoka moraju okončati do aprila iduće godine.


 * * *




Zbog cenzure i blokiranja svih medija i alternativnih pogleda, pratite naš Telegram kanal



KM novine su jedini nezavisni srpski medij sa Kosova i Metohije koji se oslanja isključivo na podršku svojih čitalaca zbog čega je naš dalji rad ozbiljno ugrožen 


Pomozite nam da opstanemo i unapredimo izveštavanje 








 




Pratite nas na FacebookTwiter ili Instagram




Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2024 ::    Hvala na interesovanju

Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.