Samoopredeljenje nezadovoljno

Izvor: B92, 19.Apr.2013, 23:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samoopredeljenje nezadovoljno

Priština -- Dok Hašim Tači sporazum sa Srbijom naziva "istorijskim", pokret Samoopredeljenje smatra da se njime stvara Kosovo podeljeno po etničkim linijama.

"Znali smo da epilog neće biti dobar, ali je sada to još gore, jer nije ispunjen ni minimum interesa Kosova", izjavio je potpredsednik Pokreta Špend Ahmeti.

"Ako se ovaj sporazum počne primenjivati, onda smo stvorili drugu Bosnu, Kosovo je podeljeno na etničkim linijama", kazao je Ahmeti, najavljujći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proteste protiv postignutog sporazuma.

Opozicioni Pokret za ujedinjenje smatra da rezultat dijaloga ne predstavlja iznenađenje, imajući u vidu način i agendu na kojoj se zasnivao.

"Predstavnici Kosova su bili totalno nespremni za ove razgovore i na njih nisu odlazili da bi rešili realne probleme između Kosova i Srbije, već da bi ispunili jedan uslov Evropljana koji je postavljen pred Srbijom na njenom putu ka EU", navodi se u saopštenju Pokreta za ujedinjenje.

Dodaje se da će sporazum proizvesti lažni mir i da će se bolne i prave posledice za Kosovo osetiti tek kasnije.

Visoka predstavncia EU Ketrin Ešton saopštila je posle današnje, desete runde pregovora u Briselu da su premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači parafirali sporazum.

Ona im je čestitala na rešenosti koju su pokazali proteklih meseci kao i na hrabrosti, istakavši da je sporazum za obe strane korak kojim se udaljavaju od prošlosti i približavaju Evropi.

Premijer Ivica Dačić kaže da je u Briselu parafirana finalna verzija sporazuma koji je Prištini i Beogradu ponudila visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

Šef prištinske delegacije, kosovski premijer Hašim Tači, ocenjuje da je sporazum koji je postignut s delegacijom Beograda "istorijski i da će zaceliti rane".
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.