Priština planira rušenje Sabornog hrama Hrista Spasa?

Izvor: Mondo, 08.Jun.2019, 09:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština planira rušenje Sabornog hrama Hrista Spasa?

Privremene kosovske institucije planiraju da sruše Saborni hram Hrista Spasa u Prištini i da na njegovom mestu podignu tzv. muzej genocida, piše beogradski "Kurir".

Foto: MONDO/Mario Milojević (ilustracija)

List navodi da je "ovaj sramni predlog stigao od predsednika studentske organizacije Studentska demokratija Medžita Ramusa", ali da, kako saznaje od dobro obaveštenog izvora, iza njega u stvari stoje kosovski predsednik i premijer Hašim Tači >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i Ramuš Haradinaj.

"Kurir" podseća da je hram od 1999. mnogo puta bio oskrnavljen i vandalizovan, 2016. je zapaljen i potom pretvoren u javni toalet i smetlište.

Nasilje nad istorijom: Ugrožena srpska crkva na Kosovu?

Podseća se takođe i da Univerzitet u Prištini nije uspeo da sudskim putem preuzme vlasništvo nad zemljištem na kojem je crkva izgrađena.

Iz kabineta patrijarha Irineja za list je rečeno da je reč "o bogoslužbenom objektu koji se nalazi na zemljištu Srpske pravoslavne crkve koje nikada nije sudski pravosnažno osporeno".

Velika pobeda Srbije u UNESCO: Spas za svetinje

"Eparhija (raško-prizrenska) planira da, kad se za to steknu uslovi i finansijske mogućnosti, ova crkva bude završena i stavljena u liturgijsku upotrebu. Ovaj hram može jedino da bude bogoslužbeni objekat SPC... Treba poštovati zakonske procedure, pravo vlasništva i verske slobode", ističu u kabinetu srpskog patrijarha.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Priština planira izgradnju muzeja genocida na mjestu Hrama Hrista Spasa

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Jun.2019

BEOGRAD - Privremene kosovske institucije planiraju da sruše Saborni hram Hrista Spasa u Prištini i da na njegovom mjestu podignu takozvani muzej genocida, piše beogradski "Kurir".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.