Priština: Pripreme za samostalnost

Izvor: RTS, 30.Avg.2012, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština: Pripreme za samostalnost

Zapadne diplomate i kosovki premijer Hašim Tači dogovorili su se o redosledu koraka koji će uslediti pre sastanka Međunarodne upravljačke grupe 10. septembra. Na tom sastanku će biti doneta odluka o ukidanju nadgledane nezavisnosti Kosova.

Međunarodni civilni predstavnik Piter Fejt i kosovki premijer Hašim Tači dogovorili su se sa diplomatskim i predstavnicima političkih partija o redosledu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koraka koji će uslediti pre sastanka Međunarodne upravljačke grupe (ISG) 10. septembra.

Na tom sastanku biće doneta konačna odluka o okončanju nadgledane nezavisnosti Kosova i mandata ICR.

Kako bi se olakšalo konačno usvajanje principa Sveobuhvatnog predloga za rešenje statusa u pravni okvir Kosova i okončanje nadgledane nezavisnosti, u petak, 31. avgusta, skupštini će na drugo i konačno čitanje biti podnet paket amandmana na primarno zakonodavstvo, navedeno je u saopštenju Kancelarije visokog civilnog predstavnika (ICO)

Ukoliko ga skupština usvoji, paket amandmana na primarno zakonodavstvo će stupiti na snagu i zavisiće od usvajanja paketa ustavnih amandmana kojima se ICO uklanja iz ustavnog okvira ako ISG donosi odluku za okončanje mandata ICR.

Ustavni amandmani će biti podneti skupštini oko 7. septembra.

Ahtisarijev plan, ili Sveobuhvatni predlog za rešenje statusa Kosova i ovlašćenja ICR ostaju na snazi dok ISG ne odluči drugačije, naglašava se u saopštenju.

ISG će se sastati u Prištini u ponedeljak, 10. septembra, radi razmatranja predloga ICR da se okonča nadgledana nezavisnost Kosova i da se prekine mandat ICR.

Fejtov mandat bi, prema odluci ISG, prestao donošenjem odluke o okončanju nadgledane nezavisnosti.

ISG čine zemlje, takozvani prijatelji Kosova, koje su priznale samoproglašenu nezavisnost Prištine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.