Priština: Priprema se teren da Tači ne bude predsednik Kosova

Izvor: Blic, 08.Jan.2016, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština: Priprema se teren da Tači ne bude predsednik Kosova

Međunarodni zvaničnici na Kosovu nisu se još izjasnili da li će podržati izbor Hašima Tačija za predsednika Kosova, dok se istovremeno u opoziciji i među pojedinim poslanicima vladajućeg Demokratskog saveza Kosova radi na scenariju da se onemogući Tačijev izbor, piše danas portal gazetablic.com.

- Postoji mogućnost da na dan kada bude određena sednica (za izbor predsednika) jedan broj poslanika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << DSK ne prisustvuje sednici i time onemogući da dvotrećinski broj poslanika prisustvuje sednici, što bi onemogućilo izbor predsednika - rekao je izvor ovog portala.

Obavezno učešće od najmanje 80 poslanika, što je dve trećine ukupnog broja, postalo je obavezno nakon odluke Ustavnog suda Kosova kojom je konstatovano da je izbor Bedžeta Pacolija za predsednika bio neustavan jer sednici nije prisustvovao dovoljan broj poslanika.

Prema izvorima portala, najmanje sedam ili osam poslanika DSK će ometati izbor Tačija za predsednika.

DSK čini vladajuću većinu sa Tačijevom Demokratskom partijom Kosova (DPK), ali pojedini poslanici ne žele da podrže Tačija zbog dugogodišnjeg rivalstva dve partije.

- Postoji pritisak rukovodstva DSK da se ne ometa izbor Tačija za predsednika, jer bi se time raskinuo koalicioni sporazum DPK-DSK čime bi Isa Mustafa izgubio položaj premijera - naveo je izvor portala.

Među poslanicima DSK koji su potvdili da će biti protiv izbora Tačija za predsednika su Vjosa Osmani, Arben Gaši, Adem Saljihaj i Aljma Ljama. Još se ne zna kako će glasati poslanici Anton Ćuni, Armend Zemaj i Doruntina Maljoku, koji su bili protiv koalicije sa DPK i koji nisu glasali Mustafu za premijera Kosova.

U DPK su, prema rečima šefa poslaničke grupe Adema Grabovcija, sigurni da će Tači biti predsednik Kosova.

Da će Tači biti predsednik ubedjen je i premijer Kosova Isa Mustafa.

Portal je ranije pisao da će se do 15. januara znati da li Tači ima podršku međunarodnih predstavnika na Kosovu i da su šanse za njegov izbor 50 prema 50.

Izvor dnevnika je rekao da se ne isključuje mogućnost da sadašnja predsednica Kosova Atifete Jahjaga ponovo bude izabrana za predsednika.

Istraživanja jednog prištinskog portala pokazala su da bi Jahjaga sada dobila oko 74 odsto gradjana ukoliko bi se predsednik birao na neposrednim izborima, a ne u parlamentu.

Prema Ustavu Kosova, za izbor predsednika neophodno je da u prva dva kruga kandidat dobije najmanje 80 glasova, dok je u trećem krugu potrebna prosta većina od 61 poslanika. Ako i u trećoj rundi kandidat ne dobije potreban broj glasova onda se automatski ide na vanredne parlamentarne izbore.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Tači bi da bude predsednik, opozicija ne dâ

Izvor: B92, 09.Jan.2016, 01:41

Priština -- Međunarodni zvaničnici na Kosovu nisu se još izjasnili da li će podržati izbor Hašima Tačija za predsednika Kosova...Istovremeno se u opoziciji i među pojedinim poslanicima vladajućeg Demokratskog saveza Kosova radi na scenariju da se onemogući Tačijev izbor, piše portal gazetablic.com..."Postoji...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.