Posjeta Hašima Tačija Crnoj Gori (ne)prihvatljiva

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Jan.2015, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posjeta Hašima Tačija Crnoj Gori (ne)prihvatljiva

Predstojeća prva zvanična posjeta potpredsjednika Vlade Kosova i ministra vanjskih poslova Hašima Tačija Crnoj Gori, izazvala je negativne reakcije dijela javnosti. Tim povodom udruženja raseljenih lica u Crnoj Gori najavila su protest uz podršku dijela opozicionih partija, a podršku ovoj posjeti dalo je Udruženje Crnogoraca Kosova.

Potpredsjednik Vlade i šef diplomatije Kosova Hašim Tači boraviće u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori 15. i 16. januara. Tači dolazi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << na poziv crnogorskog šefa diplomatije Igora Lukšića, a razgovaraće sa najvišim crnogorskim zvaničnicima. Odmah pošto je objavljena informacija o zvaničnoj posjeti Hašima Tačija, oglasila su se udruženja raseljenih u Crnoj Gori, udruženje porodica nestalih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, te Udruženje Crnogoraca Metohije, koji su najavili protestni skup ispred Vile Gorica. Ova udruženja su dobila podršku dijela opozicionih partija, prije svega Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije čiji su funkcioneri ocjenili 'da najviši crnogorski zvaničnici daju alibi Hašimu Tačiju koji se povezuje sa najtežim ratnim zločinima', kao i da je Tačijeva posjeta provokacija za Srbe u Crnoj Gori. Goran Danilović iz Demokratskog fronta je nedavno za televiziju „Vijesti“ ocjenio:

Hašim Tači ne zaslužuje naše poštovanje. U svakom slučaju to je provokacija. Pitanje koje ćemo mi, kad se cijela ova lakrdija završi, postaviti Đukanoviću glasi ' da li neki problem otišao, da li je Crna Gora dobila nešto posjetom Hašima Tačija? Ja njega doživljavam kao još jednog drona, ovoga puta ne nad stadionom nego nad cijelom Crnom Gorom. Pa ko se upeca, upeca.“

Tome je prethodilo i obraćanje mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohija, koji je na jednom skupu, između ostalog saopštio da očekuje da Hašim Tači „vrati Metohiju Crnoj Gori“:

„Ja se nadam, evo doći će Tači, kome su ruke krvave do ramena da donese ključeve i da pozove prognane iz Metohije, stradalnike i mučenike. Da to preda gospodinu Đukanoviću i da mu vrati ono što mu pripada međunarodno i ono što je pripadalo sve do '45 godine.“

Na drugoj strani Udruženje Crnogoraca Kosova pozdravlja dolazak potpredsjednika Vlade i ministra inostranih poslova Kosova Hašima Tačija Crnoj Gori. U ovom Udruženju su sigurni da će se otvoriti razgovor o održivom povratku izbjeglih sa Kosova i ustavno pravnom priznanju Crnogoraca na Kosovu i njihova zastupljenost u parlamentu. Predsjednik Udruženja Crnogoraca Kosova Slobodan Vujičić ne vidi problem u posjeti Tačija Crnoj Gori iz više razloga, a među njima je taj da je Tači bio ključni pregovarač sa zvaničnicima Srbije o odnosima dvije zemlje:

„Hašim Tači je potpisnik Briselskog sporazuma. Vlasti Kosova i vlasti Srbije se jako često srijeću i sve učestalije što Udruženje Crnogoraca Kosova takođe pozdravlja. I Crna Gora je bila jedna od faktora koja je pomogla da dođe do potpisivanja Briselskog sporazuma.“

Najavljene proteste organizuju oni koji nisu dobili podršku da vode unutrašnju i spoljnu politiku Crne Gore, smatra poslanik Demokratske partije socijalista Obrad Mišo Stanišić. Crna Gora želi dobre odnose sa svim državama regiona što uključuje i Kosovo, kaže Stanišić:

„Gospodin Tači je zvanični predstavnik Kosova, države koju je priznala država Crna Gora. Sa Kosovom, Srbijom, Albanijom, Makedonijom i svim ostalim državama u regionu i van regiona Crna Gora želi da ima prijateljske i dobrosusjedske odnose. I tu nema ništa strašno. Mi poštujemo sve institucije Kosova, poštujemo sve zvaničnike Kosova i svaki predstavnik Kosova je dobrodošao u Crnu Goru. A svi oni koji žele da naruše dobre međususjedske odnose ne misle dobro ni Crnoj Gori ni bilo kojoj drugoj državi u regionu pa i šire.“

Dugo u Crnoj Gori nije bilo protesta čiji je povod određena diplomatska posjeta. Posljednji takav protest je zabilježen prije deset godina kada je tadašnja Srpska narodna stranka organizovala protest ispred Skupštine Crne Gore zbog posjete tadašnjeg predsjednika Slovenije Janeza Drnovšeka.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.