Podela Kosova samo preko mene mrtvog

Izvor: B92, 01.Mar.2019, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Podela Kosova samo preko mene mrtvog"

Predsednik privremenihh prištinskih institucija Hašim Tači izjavio je da se podela Kosova može dogoditi samo preko njega mrtvog.

Tači je dodao da je ono za šta se on zalaže korekcija granice sa Srbijom i pridruživanje tzv. Preševske doline Kosovu.

"Podela Kosova može se dogoditi samo preko mene mrtvog. Niko ne može uzeti milimetar teritorije Republike Kosovo. Niko ne može podeliti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Trepču, Mitrovicu, Gazivode (Ujman) ili bilo koji drugi deo teritorije Republike Kosovo“, rekao je Tači na drugom sastanku albanske dijaspore u Tirani.

Precizirao je da je ono za šta se on zalaže samo korekcija granica i pridruživanje tzv. Preševske doline, odnosno tri opštine juga centralne Srbije, Preševa, Bujanovca i Medveđe, Kosovu.

"Na svetu nema toga koji bi mi mogao uskratiti obavezu da ostvrim težnju za legitimnim pravima Albanaca u Preševu, Medveđi i Bujanovcu za priključenje teritoriji Republike Kosovo, bez umanjenja teritorije Republike Kosovo. Naravno da smo u statusukvo i u zamrznutom konfliktu koji moramo prevazići", rekao je Tači, prenela je prištinska Gazeta Blic.

Rekao je i da će Priština zajedno sa Sjedinjenim Državama, Evropskom unijom i NATO, raditi na tome da se brže kreće ka evroatlantskim integracijama, tako da Kosovo bude deo NATO i Evropske unije.

"Mi, zajedno sa našim prijateljima, treba da pogledamo rešenje koje garantuje priznanje od pet zemalja Evropske unije, od Grčke, Rumunije, Slovačke, Kipra i Španije", rekao je Tači.

Tači je rekao da o podeli Kosova danas govore oni koji su pomagali Slobodanu Miloševiću i prijatelji su sa (Milanom) Radoičićem.

Odbacio je bilo kakav oblik uspostavljanja Balkanske unije, jer, kako je rekao, to narušava "teritoriju Republike Kosovo".

"Albanska nacija mora biti osnažena. Kosovo ima prijatelje i partnere kao što su SAD-EU, ali ima i političke protivnika. Vojska Kosova će biti vojska mira...", rekao je Tači.

Izrazivši zahvalnost SAD, koje podržavaju transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u tzv vojsku, Tači je rekao da se Priština priprema za ulazak u konačnu fazu dijaloga sa Beogradom za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

"Nećemo dozvoliti organizaciju međunarodne konferenciju na kojoj bi bila Rusija, samo ćemo dozvoliti podršku SAD", rekao je Tači i dodao da je premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj već odustao od te ideje, sledeći njegove savete.

Tači je takođe rekao da neće dozvoliti rušenje odnosa sa SAD zarad, kako je rekao, uskih političkih interesa.

"Moramo raditi zajedno sa SAD bez ikakvih interesa i nećemo dozvoliti da dnevno politički interesi kompromituju naše odnose sa Sajedinjenim Američkim državama, koje su najzaslužnije za kosovsku nezavisnost", prenela je Gazeta ekspres.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.