Odložena sednica Skupštine Kosova o Specijalnom sudu

Izvor: Blic, 29.Maj.2015, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odložena sednica Skupštine Kosova o Specijalnom sudu

Sednica Skupstine Kosova, na kojoj je trebalo da se razmatraju ustavni amandmani za formiranje Specijalnog suda za ratne zločine bivše OVK-a, odložena je danas na zahtev Demokratske partije Kosova (DPK) zato što, kako je rečeno, poslanicima nije dostavljen materijal iz Brisela o Specijalnom sudu.

Predlog šefa poslaničke grupe DPK Adema Grabovcija s obrazloženjem o odlaganju sednice, predsednik skupštine Kadri Veselji je stavio na glasanje.

Za odlaganje je glasalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 78 poslanika, dva su bila uzdrzana, a jedan poslanik je bio protiv.

Prethodno je poslanička grupa DPK Hašima Tačija održala sastanak na kome se 10 poslanika izjasnilo da neće glasati za predložene ustavne amandane o formiranju Specijalnog suda.

Kako se preneli mediji u Prištini, to je uticalo da DPK predloži da se sednica odloži na neodređeno vreme.

Ispred skupštine počeli su protesti organizacija proizašlih iz bivše OVK koje traže da poslanici ne prihvate formiranje Specijalnog suda jer, on, prema njihovom mišljenju, neće ništa doneti dobro Kosovu.

Oni su, kako navod medijo, "revoltirani zato što domaći i međunarodni sudovi nikada nisu sudili srpskim zločinima i genocidu nad Albancima na Kosovu, što međunarodna zajednica putem UNMIK-a i Euleksa podiže političke optužnice protiv boraca OVK, i povodom presude protiv komandanata koji su se borili za slobodu".

Čelnici kosovskih institucija su više puta ukazivali da je Kosovo preuzelo obavezu sprovođenja odluke o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine, kako bi se istražili navodi iz izveštaja Dika Martija.

Za usvajanje ustavnih izmena potrebna je dvotrećinska većina svih poslanika, kao i dvotrećinska većina poslanika iz manjinskih zajednica.

Međunarodni predstavnici su najavili mogućnost da će, u slučaju da Skupstina Kosova ne usvoji ustavne promene i zakon o osnivanju Specijalnog suda, to učiniti Savet bezbednosti UN.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Priština: Ništa od zakona o sudu za OVK

Izvor: Mondo, 29.Maj.2015

Sednica Skupštine Kosova, na kojoj je trebalo da budu razmotreni ustavni amandmani za formiranje Specijalnog suda za ratne zločine bivše OVK-a, odložena je na zahtev Demokratske partije Kosova...Foto: Ilustracija..Sednica je odložena jer poslanicima nije dostavljen materijal iz Brisela o Specijalnom...

Nastavak na Mondo...

Protest prekinut nakon odluke o odlaganju sednice o Specijalnom sudu

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Maj.2015

Učesnici protesta zbog formiranja Specijalnog suda koji su organizovale organizacije proizašle iz bivše OVK prekinule su danas protest nakon što su obavešteni da je Skupština Kosova odlučila da odloži raspravu o ustavnim amandmanima koji omogućavaju stvaranje Specijalnog suda...Vest o odluci...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Kosovo: Odloženo glasanje o specijalnom sudu

Izvor: SandzakPress.net, 29.Maj.2015

Kosovo – Skupština Kosova, na prijedlog vladajuće koalicije, odlučila je odložiti sjednicu na kojoj se u petak trebalo glasati za ustavne amandmane koji podrazumijevaju formiranje specijalnog suda za ratne zločine počinjene na Kosovu, javljaju agencije. Za prijedlog odlaganja sjednice glasalo...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.