Priština, odložena sednica o Specijalnom sudu

Izvor: RTS, 29.Maj.2015, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština, odložena sednica o Specijalnom sudu

Sednica kosovske skupštine, na kojoj je trebalo da se razmatraju ustavni amandmani za formiranje Specijalnog suda za ratne zločine bivše OVK-a, odložena je na zahtev Demokratske partije Kosova. Razlog odlaganja sednice je, kako je rečeno, to što poslanicima nije dostavljen materijal iz Brisela o Specijalnom sudu.
Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji stavio je na glasanje predlog šefa poslaničke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << grupe Demokratske partije Kosova (DPK) Adema Grabovcija s obrazloženjem o odlaganju sednice, prenosi Tanjug.

Za odlaganje je glasalo 78 poslanika, dva su bila uzdrzana, a jedan poslanik je bio protiv.
Prethodno je poslanička grupa DPK Hašima Tačija održala sastanak na kome se 10 poslanika izjasnilo da neće glasati za predložene ustavne amandane o formiranju Specijalnog suda.
Kako su preneli mediji u Prištini, to je uticalo da DPK predloži da se sednica odloži na neodređeno vreme.
Poslanica iz redova DPK Ganimete Musliu kaže da je ta poslanička grupa zasedala jutros i da je njen stav oko Specijalnog suda jasan, a to je da su oni protiv njegovog formiranja.
Dodala je da osim poslanika DPK koji su prošle godine bili protiv, a to su Ganimete Musliu, Nait Hasani i Fadil Demaku, postoje i drugi poslanici te stranke koji su protiv Specijalnog suda. Imena nije želela da saopšti.
Musliu je za TV Klan Kosova rekla da DPK ne snosi odgovornost zašto danas nije bilo dokumentacije iz Brisela o Specijalnom sudu i da o tome treba da da odgovor predsedništvo kosovske skupštine.
Odložen protest ispred kosovske skupštine
Nakon što su obaveštene da je sednica odložena, organizacije proizašle iz bivše OVK, koje su protestovale ispred kosovske skupštine tražeći od poslanika da ne prihvate formiranje Specijalnog suda, prekinule su protest. Pred zgradom je demonstriralo "oko 400 veterana bivše OVK", koji kažu da "Specijalni sud neće ništa doneti dobro Kosovu".
Kako navode mediji, oni su "revoltirani zato što domaći i međunarodni sudovi nikada nisu sudili srpskim zločinima i genocidu nad Albancima na Kosovu, što međunarodna zajednica putem Unmika i Euleksa podiže političke optužnice protiv boraca OVK, i povodom presude protiv komandanata koji su se borili za slobodu".
Čelnici kosovskih institucija su više puta ukazivali na to da je Kosovo preuzelo obavezu sprovođenja odluke o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine, kako bi se istražili navodi iz izveštaja Dika Martija.
Za usvajanje ustavnih izmena potrebna je dvotrećinska većina svih poslanika, kao i dvotrećinska većina poslanika iz manjinskih zajednica.
Međunarodni predstavnici su najavili mogućnost da će, u slučaju da kosovska skupština ne usvoji ustavne promene i zakon o osnivanju Specijalnog suda, to učiniti Savet bezbednosti UN.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odložena sednica Skupštine Kosova o Specijalnom sudu

Izvor: Blic, 29.Maj.2015

Sednica Skupstine Kosova, na kojoj je trebalo da se razmatraju ustavni amandmani za formiranje Specijalnog suda za ratne zločine bivše OVK-a, odložena je danas na zahtev Demokratske partije Kosova (DPK) zato što, kako je rečeno, poslanicima nije dostavljen materijal iz Brisela o Specijalnom sudu...Predlog...

Nastavak na Blic...

Odložena sjednica Skupštine Kosova o Specijalnom sudu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Maj.2015

Većinom glasova poslanika, danas, 29.maja, je odložena sjednica Skupštine Kosova na kojoj su trebali da se usvoje ustavni amandmani za formiranje Specijalnog suda za ratne zločine, javlja izvještač RSE iz Prištine...Kako je rečeno odložena je "za neki drugi dan" ne precizirajući koji...Razlog...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.