OVK preti: Pašće krv zbog granice

Izvor: Vesti-online.com, 20.Feb.2017, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OVK preti: Pašće krv zbog granice

Posle kraćeg zatišja, ponovo je, protestima u okolini Peći i neskrivenim patroliranjem do zuba naoružanih bivših pripadnika OVK, albanske terorističke organizacije ANA i pokreta Rugovci, na Čakoru, u Rugovskoj klisuri i u okolini Kule, aktuelizovan spor oko granice između Kosova i Crne Gore.

Stvari su otišle toliko daleko da bi svakog trenutka mogao da bukne oružani sukob između crnogorskih specijalaca i albanskih paravojnih formacija koje ne priznaju sporazum Hašima >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Tačija i Igora Lukšića o demarkaciji, usvojen i na vladi Kosova, i traže od skupštine u Prištini da sporni sporazum ne verifikuje dok Crna Gora Kosovu ne vrati oko 8.000 hektara "uzurpirane kosovske zemlje".

Albanci u pograničnim selima provociraju pomeranjem "graničnih međaša", a na teritoriji Crne Gore postavljaju zastave OVK i Kosova i pišu grafite "Republika Kosovo".

Gazmend Sulja, predsednik lokalnog ogranka veterana OVK u Peći otvoreno je rekao da su Albanci spremni da upotrebe oružje.

- Oduvek smo ove planine branili našom krvlju, ako to bude potrebno, učinićemo to opet - poručuje Sulja.

Mada je Hašimu Tačiju pre nekoliko dana iz Brisela ponovljeno da, ako želi ukidanje viza za svoje građane, učini sve kako bi Skupština Kosova što pre verifikovala sporazum o demarkaciji, poslanici opozicije, posebno stranke Ramuša Haradinaja i Samoopredeljenja, a i neki iz vladajuće većine prete da nipošto neće dozvoliti da se sporazum usvoji, niti u praksi primeni.

Krajem prošle godine Ramuš Haradinaj je javno u skupštini pocepao sporazum o demarkaciji.

Posebna komisija dva puta je utvrđivala granicu između Kosova i Crne Gore, ukupne dužine 79 kilometara. Mada meštani pograničnih sela tvrde da je Crna Gora na nekim mestima "ušla" na teritoriju Kosova o pet do čak 40 kilometara, na predlog bivše predsednice Kosova Atifete Jahjaga međunarodna ekspertska komisija prošle godine je preispitala Sporazum o demarkaciji i nije registrovala nikakve nepravilnosti u procesu razgraničenja. Zanimljivo je da se i Kosovo i Crna Gora pozivaju na granice odrećene Ustavom SFRJ iz 1974. godine, samo ih na terenu različito tumače.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.