Nadežda Gaće: Igra velikog mačka i malih miševa

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Jul.2020, 19:58

Nadežda Gaće: Igra velikog mačka i malih miševa

Nacrt optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, koji je dospeo u javnost iz “Specijalizovanog veća i Specijalizovanog tužilaštva Kosova”, pokrenuo je lavinu reakcija koje nadilaze značaj i Kosova, i Srbije, i Balkana...

Dugo očekivani i nekako na brzinu zakazani Vašingtonski samit Beograda i Prištine u organizaciji Tramp – Grenel nije održan upravo zbog te procurile optužnice. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Tači je na ceo događaj reagovao bez komentara, ako se izuzme otkazivanje puta u Vašington, nekoliko pohvala i slika vezanih za ratna vremena i OVK (UČK), te najavu da će podneti ostavku ako optužnica bude potvrđena.

Kao zamena u Vašington je trebalo da ode premijer Hoti, čija je partija i pokrenula smenu prethodne Vlade upravo zbog “ignorisanja” stavova najvažnijeg partnera Kosova – SAD. Međutim, iako zagovornik oslanjanja na SAD, i Hoti je izbegao učešće na tom sastanku – a ionako neuverljivi razlozi postali su potpuno nebitni njegovim pristankom da prihvati poziv evropske administracije i putuje u Brisel. Na celu “smuti, pa prospi” situaciju nadovezao se i Edi Rama hitnim dolaskom u Prištinu, da bi konstatovao da je optužnica najveća sramota 21 veka.

Slika u ogledalu u Srbiji – uz zaklinjanje u KRE trojstvo (Kina, Rusija, EU) i pokazivanje Vulinovih mišića, ipak je tehno-ekonomska inicijativa Tramp – Grenel dočekana sa mnogo odobravanja i nade. Odobravanja – jer se nekako uvrežilo uverenje da Tramp nije tako vezan za Albance kao američke demokrate, da Grenel misli da sve može da se kupi i proda (demonstrirajući to oštrom nediplomatskom opaskom albanskim liderima sa Kosova da ne mogu da imaju svoje stavove i američke novce!), te da pragmatični i kratkoročni interesi svakako idu naruku Srbiji.

U domaćoj štampi već je došlo do razmene teritorije kao ambicioznijeg plana ili bar vraćanja na Briselski sporazum, kao pesimističnijeg tumačenja američke uloge. Nemali broj medija i analitičara spekulisao je da su Ameri spremili potpuni preokret – ostanak Kosova u sastavu Srbije, ali po modelu ekonomske zone Šenžena. “Odlučili smo da se umešamo ...”, izjavio je Grenel, aludirajući na dugu seriju neuspeha Evrope u moderiranju dijaloga i rešenja za Kosovo.

I onda sve to sruši jedan nacrt optužnice koji ni blizu nije tako opasan po Tačija kao što je bio izveštaj Dika Martija o “žutoj kući”. Zapravo, sve bi ovo verovatno bio još jedan od događaja koji se najavljuju s velikim očekivanjima i spekulacijama talentovanih kreatora teorije zavere iz Srbije i sa Kosova, da se nisu umešale velike sile Evrope, posebna Nemačka i najuticajniji nemački dnevnici, proglašavajući ovaj igrokaz velikom diplomatskom pobedom Nemačke, odnosno Evrope nad SAD, uz neverovatnu floksulu da “nastavak dijaloga o Briselskom sporazumu nema alternativu”. Nakon sedam godina kako je “mrtvo slovo na papiru”.

Ipak, ne mogu da se otmem utisku da se svet bavi pitanjem Kosova u okvirima rešavanja mnogo ozbiljnijih sopstvenih problema, stvarajući povremeno uverenje i Srbima i Albancima da će moći da “ućare” nešto na račun drugog – a ne da im je najveći interes – i jednima i drugima – da pronađu model suživota i da samo Srbi i Albanci imaju vitalni interes da to funkcioniše, a ne da služimo kao moneta za potkusurivanje velikima.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.