Ljimaj nije došao u sud

Izvor: S media, 17.Mar.2011, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljimaj nije došao u sud

Bivši komadant OVK i visoki funkcioner stranke Hašima Tačija, Fatmir Ljimaj nije se pojavio pred istražnim sudijom jer ga od sudskog gonjenja, za sada, štiti poslanički imunitet, ali se on večeras odrekao tog prava.

Poslanik Skupštine Kosova i potpredsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Fatmir Ljimaj je večeras saopštio da se odrekao poslaničkog mandata da bi omogućio da se nastavi istraga >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << koju protiv njega vodi Euleks.

Ljimaj je na konferenciji za novinare rekao da veruje u "čistotu borbe bivše Oslobodilačke vojske Kosova i da je spreman da se kad god zatreba suoči sa pravdom".

Jedan od najznačajnijih komandanata OVK, Fatmir Ljimaj ranije danas se nije pojavio pred istražnim sudijom, koji je trebao da odluči da li će visoki zvaničnik Tačijeve Demokratske partije Kosova početak suđenja za ratne zločine dočekati iza rešetaka ili na slobodi.

Bivši ministar saobraćaja Vlade u Prištini, zamenik predsednika Demokratske partije Kosova i poslanik Fatmir Ljimaj (40) izjavio je večeras da je spreman da se odrekne poslaničkog imuniteta kako bi omogućio pravosudnim organima da rade svoje posao.

Ljimaj je trebao da se pred sudijom pojavi do 15 časova, što se nije dogodilo, jer kao poslanik u kosovskom parlamentu uživa imunitet, pa se očekuje da će sudski proces protiv njega početi tek onog trenutka kada poslanici ustanove da se tog prava odrekao.

Čeku: Srbija sponzoriše hapšenje OVK

Vraća li se Mira Marković

Ljimaj, koga su prošle noći uhapsili pa odmah zatim oslobodili policajci Euleksa, optužen je za seriju ratnih zločina koje je, navodno, počinio dok je komandovao logorom u selu Klečka kod Mališeva, gde je, prema navodima optužnice, naredi likvidaciju dvojice zarobljenih srpskih policajaca, dok je lično učestvovao u mučenju trećeg.

Ljimaj je poručio da ako bi imao još milion života ne bi ništa promenio. Bivši ministar je rekao i da je tokom rata svu intelektualnu i profesionalnu snagu usmerio na izgradnju Kosova, kao i da je zbog toga ponosan.

Prištinski mediji preneli su i izjavu advokata Ljimaja, Tome Gašija, da je njegov klijent izjavio istražiocima Euleksa da je na raspolaganju pravdi i da će saradjivati u sudskom procesu koji se vodi protiv njega. Gaši je rekao da će postupak protiv njegovog klijenta početi narednih dana.

Euleks uhapsio pa pustio Ljimaja!

Protiv Ljimaja i još deset pripadnika OVK juče je podignuta optužnica za ratni zločin tokom 1998. i 1999. godine u selu Klečka u opštini Mališevo.

Pojedini pravnici na Kosovu smatraju da Ljimaj, prema Ustavu Kosova,ne može biti uhapšen ako mu prethodno ne bude oduzet poslanički imunitet.

U članu 74. Ustava Kosova navodi se "poslanik ne može biti uhapšen niti zadržan dok vrši dužnost poslanika Skupštine Kosova bez saglasnosti većine od ukupnog broja poslanika u Skupštini Kosova".

U Skupštini Kosova rečeno je da Specijalno tužilaštvo koje vodi slučaj za sada nije podnelo zahtev za oduzimanje imuniteta Ljimaju.

Haški tribunal je ranije oslobodio Ljimaja optužbe za ratne zločineu selu Lapušnik u opštini Glogovac.

Euleks je juče saopštio da je na Kosovu, u okviru istrage ratnihzločina u centru za pritvor u Klečki, uhapšeno deset osoba, a još jedna, u okviru iste istrage je uhapšena u inostranstvu.

Euleks nije saopštio imena uhapšenih.

Mediji na Kosovu su objavili da su uhapšeni direktor Regionalne policije u Prizrenu Nedžmi Krasnići, Hajdar Hodža iz Orahovca, Uk Gegaj iz Suve Reke, Naser Krasnići iz Orahovca, kao i Besim Šurdaj,Arben Krasnići, Behljul Limaj, Naser Šala, Sabit Šalja, Šaban Šalja i Refki Mazreku, svi iz opštine Mališevo.

(S media, agencije)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.