Kroacija samit bez prisustva Srbije

Izvor: B92, 08.Jul.2011, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kroacija samit bez prisustva Srbije

Dubrovnik -- Šesti Kroacija samit okupiće danas i sutra u Dubrovniku šefove evropskih vlada i visoke funkcionere EU. Srbija zbog prisustva Hašima Tačija odbila da učestvuje.

Teme ovogodišnjeg Kroacija samita biće perspektiva regiona i širenje EU.

Iako su pozvani na ovaj samit, niko od zvaničnika Beograda, ali i BiH, neće doći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na ovaj skup. Za Beograd razlog je prisustvo premijera Kosova, zbog koga niko od srpskih zvaničnika nije prisustvovao ni prošle godine.

Uz domaćine, predsednika i premijera Hrvatske Ivu Josipovića i Jadranku Kosor, na skupu pod nazivom "Nova decenija za Jugoistočnu Evropu - dovršetak tranzicije" učestvovaće premijeri Crne Gore, Slovenije, Kosova i Makedonije - Igor Lukšić, Borut Pahor, Hašim Tači i Nikola Gruevski.

Na konferenciji će biti i predsednici vlada Albanije, Bugarske i Belgije - Sali Beriša, Bojko Borisov i Iv Leterm, kao i komesar za širenje EU i evropsku politiku susedstva Štefan File.

Očekuje se i američki državni podsekretar za politička pitanja Vilijam Berns.

Konferencija, čiji je domaćin Vlada Hrvatske, održaće se samo sedam dana od završetka pregovora Evropske unije s Hrvatskom o prijemu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.