Kocijančić: Vučić i Tači sutra sa Mogerini, neformalno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Avg.2017, 12:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kocijančić: Vučić i Tači sutra sa Mogerini, neformalno

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić najavila je da će predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači sutra u Briselu razmeniti mišljenja o nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa, imajući u vidu dogovor iz jula, o početku priprema "nove faze dijaloga".

"Visoka predstavnica Federika Mogerini biće domaćin neformalnom sastanku između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Kosova Hašima Tačija. Predsednici Srbije i Kosova Aleksandar >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vučić i Hašim Tači će razmeniti mišljenja o nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa, imajući u vidu dogovor iz jula kada je dogovoren početka priprema 'nove faze dijaloga'. Ovaj posao je u toku i sutrašnji sastanak treba da se vidi u tom kontekstu" , izjavila je Kocijančić u sedištu Evropske komisije u Briselu.

Ona je dodala da će visoka predstavnica i dva predsednika razmotriti i primenu dogovora koji su do sada postignuti u dijalogu.

Mediji: Razgovori bespredmetni ako kosovske vlasti opstruišu sprovođenje dogovora

Vučić će preneti zvaničnicima u Briselu da su razgovori Beograda i Prištine bespredmetni ako kosovske vlasti opstruišu sprovođenje dogovora i sprečavaju povratak Srba hapšenjima i podizanjem optužnica, pišu Večernje novosti pozivajući se na neimenovani izvor.

Izvor dnevnika tvrdi da će Vučić osim te poruke insistirati i na razgovorima o "uzurpiranoj privatnoj i državnoj imovini na Kosovu, položaju Srpske pravoslavne crkve i bezbednosnim pretnjama za Srbe na severu i jugu Kosova".

Novosti pišu da su delegacije Beograda i Prištine spremile spiskove tema za nastavak dijaloga koje imaju malo dodirnih tačaka i podseća da zvaničnici Evropske unije "na sto stavljaju samo ono oko čega se postigne opšta saglasnost".

Dnevnik podseća da je predsednik odbora Skupštine Srbije za Kosovo Milovan Drecun ocenio da nisu realna nagađanja da su na red stigli pregovori o međunarodno obavezujućem konačnom dogovoru.

Briselski proces nema smisla ako se ne realizuje Zajednica srpskih opština. O konačnom statusu možda bi moglo da se priča, ali bi to zahtevalo da se "ojača" posrednik, pa da se, recimo, uključi predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, rekao je Drecun.

On je rekao da razgovori o konačnom rešenju ne bi bili dijalog dve države, već bi za cilj imali da se spreči da Srbija izgubi Kosovo.

Sanda Rašković Ivić: Vučić da odbije odlazak u Brisel do puštanja iz pritvora uhapšenog Bogdana Mitrovića

U susret sastanku iz opozicije usledili su pozivi da predsednik Srbije ne ide u Brisel.

Predsednik Vučić trebalo bi da odbije odlazak u Brisel do puštanja iz pritvora uhapšenog Bogdana Mitrovića, smatra nezavisni poslanik Sanda Rašković Ivić.

Odlazak Vučića u Brisel na razgovor sa ratnim zločincem i to nakon hapšenja Mitrovića predstavlja, kaže se u pisanoj izjavi Rašković Ivić, "ponižavanje" građana Srbije pred "šovinističkim i uzurpatorskim režimom u Prištini".

Iz pokreta „Dosta je bilo" (DJB) uputili su pitanja šta je tema sutrašnjih pregovora u Briselu, koja konkretna pitanja su na dnevnom redu.

„Da li je tema kulturna baština Srbije, imovina pravnih lica kao što je Trepča, imovina EPS-a, Telekoma? Na osnovu kojih nadležnosti i o čemu predsednik SNS-a sutra pregovara u Briselu?", pita DJB.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.