Kfor: Tači je slobodan da se kreće svuda po Kosovu

Izvor: RTS, 03.Okt.2018, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kfor: Tači je slobodan da se kreće svuda po Kosovu

Glavni portparol Kfora Vinćenco Graso napominje da Kfor nije bio unapred obavešten o poseti kosovskog predsednika Hašima Tačija Gazivodama i dodaje da je Tači "kao najviši lider institucija Kosova, slobodan da se kreće svuda po Kosovu".
Vinćenco Graso za portal Demostat napominje da ga je u toj poseti pratio tim za zaštitu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << važnih ličnosti kosovske policije.
Prema njegovim rečima, kosovska policija ne mora da pita za bilo kakvu dozvolu da ide na sever Kosova, te da zato "oni nisu prekršili nikakvo pravilo".
Istakao je da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić bili u pravu kada su podsetili da je Kosovskim snagama bezbednosti potrebna dozvola Kfora da ide u severni deo Kosova, ali da ni Kosovske snage bezbednost, niti bilo kakva paravojska ni specijalne jedinice nisu pratile Tačija, kao što su pojedini mediji izvestili.
"Dugo nakon što je Tači napustio to područje, neke blokade bile su podignute u Zubinom Potoku, bez ikakvog očiglednog razloga. Kfor nije intervenisao, jer blokade nisu predstavljale nikakvu opasnost za bezbednost i slobodu kretanja, dok su u međuvremenu jedinice Kfora bile uključene u nadziranje velikog protesta u Prištini, kojem je prisustvovalo oko 13.000 ljudi", rekao je Graso.
Ocenio je da je situacija na Kosovu mirna i pod kontrolom i pozvao "sve strane da smanje tenzije na najniži mogući nivo".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.