KURTI DA DA OSTAVKU, A OSMANI DA RASPIŠE VANREDNE IZBORE Predstavnici bivšeg režima predviđaju najstrašniji scenario za lažnu državu

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jul.2023, 22:56

"KURTI DA DA OSTAVKU, A OSMANI DA RASPIŠE VANREDNE IZBORE" Predstavnici bivšeg režima predviđaju najstrašniji scenario za lažnu državu

Nekadašnji savetnik bivšeg predsednika tzv Kosova Hašima Tačija, Ismailj Sila smatra da predsednica lažne države Vjosa Osmani nije zadovoljna antiameričkom politikom premijera Aljbina Kurtija, ali da nema hrabrosti to da kaže, preneo je Albanijan post.

- Ona nema hrabrosti zbog obaveza koje možda ima prema Kurtiju. Osmani je svakako nezadovoljna ovom antiameričkom intonacijom koju su proizveli Aljbin Kurti i njegovi ministri koji se rugaju SAD - kaže Sila. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Smatra da je Osmani "slaba predsednica".

- Ona još uvek nije uspela da se distancira od Kurtijeve antiameričke politike, koja je za nju politička beda, jer su odnosi SAD i Kosova na ivici propasti - kaže Sila.

Za potpredsednika Demokratskog saveza Kosova Lutfija Hazirina njeno ćutanje je odobravanje Kurtijeve politike.

- Abdidžiku je poslao pismo predsednici u kojem traži pojašnjenje o prekidu vežbe 'Branilac Evrope 23' i o sankcijama EU. Ćutanje je odobravanje, ali ustavna uloga predsednice je nadstranačka. Abdidžiku je zatražio da predsednica pojasni svoju procenu sankcija - naglasio je.

Haziri naglašava da šef države ne treba da bude povezan ni sa jednom političkom strankom, već mora da vrši sopstvenu ustavnu ulogu "protiv ovakvog razvoja događaja".

S druge strane, za bivšeg ministra za evropske integracije, a sada člana rukovodstva DPK, Bekima Čolakua predsednica je u kontinuitetu dokazivala da "nije u stanju da razmišlja" i donosi odluke u skladu sa državnim interesima.

- Umesto toga, ona je odlučila da ispuni interese stranke na vlasti, koja u poslednje vreme šalje jasne signale autokratskog ponašanja - rekao je Čolaku.

Prema njegovim rečima, "ova ozbiljna situacija" ima tendenciju da se pogorša, ako političke i intelektualne elite odluče da ćute i ne rade ništa.

- U tom scenariju, rizikovaćemo da potpuno izađemo iz naše evroatlantske putanje i ostanemo izolovana i verovatno propala zemlja. Ovo je najgori scenario u kojem se trenutno nalazimo - rekao je Čolaku.

Čolaku kaže da Kurti treba odmah da podnese ostavku, dok bi predsednica, u koordinaciji sa političkim partijama, treba da raspiše vanredne parlamentarne izbore.

Ističe da je "imperativ" da postoji aktivna reakcija društva da se zaustavi dalja degradacija državnih institucija i imidža zemlje u međunarodnoj areni.

- Ova šteta koju ova dva lidera nanose Kosovu i njegovim građanima svakako može imati dugoročne posledice u našim naporima da ostvarimo viziju evroatlantskih integracija Kosova, odnosno članstvo u EU i NATO - dodao je on.

Bivši ministar smatra da će ovaj period vlasti Kurtija i Osmani ostati upamćen kao period uvođenja političkih i ekonomsko-finansijskih sankcija od strane EU i SAD tzv Kosovu, zbog neodgovornog ponašanja.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.