Izgubljene bitke Hašima Tačija?

Izvor: B92, 12.Apr.2014, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izgubljene bitke Hašima Tačija?

Brisel -- Višestruki pokušaji prištinskih vlasti da na račun Euleksa i KFOR-a forsiraju državnost Kosova naišli su na ledeni prijem u Briselu.

Kosovska vlada na čelu sa Hašimom Tačijem već mesecima vodi intenzivnu kampanju u Briselu, ali i u ostalim zapadnim prestonicama, sa ciljem da se ključna ovlašćenja iz oblasti pravosudja i bezbednosti prebace sa misija EU i NATO na kosovske državne organe. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Tri glavna poprišta bila su budući specijalni sud o navodima iz izveštaja Dika Martija, budući mandat Euleksa i formiranje kosovske vojske.

Tači se, međutim, za sada suočava sa snažnim otporom ne samo u Briselu, nego i u Vašingtonu, gde, prema informacijama dopisnika Tanjuga, preovladava stav da je za ovakvo "pumpanje" državnosti u najmanju ruku još rano, a možda je i opasno.

Kada je reč o suđenju po optužnicama koje će uskoro podići specijalni istražni tim na čelu sa Klintom Vilijamsonom, Tači je zahtevao da sud bude u Prištini, pod predsedavanjem kosovskog sudije, i da se istragama obuhvate i zločini Srba na Kosovu.

I pored veoma upornog lobiranja Tačijevog zamenika i ministra pravosuđa Hajredina Kučija i ministarke za evropske integracije Vljore Čitaku, ništa od ovoga nije uvaženo.

Mada svi detalji još nisu poznati, već se zna da će sud, po planu koji prištinski parlament u četvrtak treba da odobri, biti smešten u Hagu, da će svo osoblje suda biti međunarodno i da nema ni reči o proširenju mandata.

Tačiju je, međutim, ostavljena slabašna uteha u činjenici da će tribunal, iako izmešten sa Kosova i u stoprocentno međunarodnom sastavu, formalno biti deo kosovskog pravosudnog sistema i da će jedan njegov manji ogranak biti smešten u Prištini.

Druga Tačijeva bitka, za mandat Euleksa, završava se ovih dana sa sličnim rezultatom.

Tači je tražio da se Euleksu, čiji mandat ističe u junu, praktično oduzmu izvršna ovlašćenja, osim na severu Kosova, i da se sve policijske i pravosudne funkcije ove misije prebace na nadležna kosovska ministarstva.

Kosovski predlog budućeg mandata Euleksa, sadržan u pismima koji je Kuči poslednjih nedelja nekoliko puta nosio u Brisel, naišao je na leden prijem, kažu Tanjugovi diplomatski izvori.

Isti izvori navode da su protiv takvog rezanja Euleksovog mandata najglasnije istupile Velika Britanija i Nemačka, koji su svoj stav izrazile u vidu “non pejpera” koji je dostavljen zemljama članicama.

U tom dokumentu se kaže da kosovsko pravosudje još nije doraslo da samostalno vodi predmete vezane za ratne zločine, organizovani kriminal i visoku korupciju, te da međunarodne sudije i tužioci i dalje moraju da aktivno vode te slučajeve.

Debata o novom mandatu, koja se iza pažljivo zatvorenih vrata već nekoliko meseci vodi među zemljama članicama EU, je pri kraju, a očekuje se da on zvanično bude predstavljen početkom sledećeg meseca.

Kako Tanjug saznaje, Euleks će u novom mandatu imati novo ime, ali ovlašćenja će biti prebačena na kosovsko pravosuđe samo kad je reč o rutinskim slučajevima, ali će komplikovaniji postupci ostati u rukama međunarodnih sudija i tužilaca.

I konačno, Tačijev plan za transformisanje Kosovkih snaga bezbednosti u Kosovske odbrambrene snage, to jest konvencionalnu vojsku, naišao je na tihi, ali tvrd otpor u sedištu NATO.

Zvanično u NATO na ovu temu kažu da nemaju ovlašćenja da se mešaju u odluke kosovske vlade, ali da podržavaju KSB, u svom sadašnjem mandatu, kao lako naoružanu jedinicu civilne zaštite.

Nezvanično, diplomate iz zemalja članica NATO kažu da ih Tačijeva inicijativa, koja predviđa transformaciju u narednih pet godina, ne brine.

“Tači ima prava da pravi kosovsku vojsku, ali mi imamo prava da odlučujemo kakve ćemo odnose imati sa njima”, kaže jedan od Tanjugovih izvora.

S obzirom da NATO, što direktno, što bilateralno preko zemalja članica, praktično hrani, oblači, obučava i plaća Kosovske bezbednosne snage, jasno je da su šanse da Tači bez njihove podrške sam napravi vojsku minimalne.

Sem toga, Tači se u ovoj stvari suočava sa otporom i u kosovskom parlamentu, u kome će teško dobiti većinu za ustavne promene koje moraju da se usvoje da bi plan počeo da se sprovodi.

Kad se podvuče crta, izlazi da je kosovski premijer pretrpeo tri uzastopna diplomatska poraza, što možda ne bi bilo tako bolno da prethodnih nedelja i meseci svojoj javnosti nije glasno obećavao da je pobeda izvesna.

Time je otvoreno i pitanje - kako će se sve ovo odraziti na kosovske parlamentarne izbore, koji se očekuju u junu, imajući u vidu činjenicu da nije ispunio ni niz drugih predizbornih obećanja.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.