Iskazom svedoka nastavljeno suđenje bivšim liderima tzv. OVK

Izvor: B92, 20.Feb.2024, 19:04

Iskazom svedoka nastavljeno suđenje bivšim liderima tzv. OVK

Ispitivanjem 46. svedoka danas je u Specijalizovanim većima Kosova u Hagu nastavljeno suđenje bivšim liderima takozvane Oslobodilačke vojske Kosova.

Ispitivanjem svedoka nastavljeno je suđenje Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, koji je govorio o otmici članova svoje porodice u Orahovcu u julu 1998. godine.

Na početku suđenja tužilac Specijalizovanih veća Niko Barlink rekao je da su porodicu svedoka priveli pripadnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tzv. OVK u okolini Orahovca, a potom razdvojili na dve lokacije, otac i brat su mu poslati u Mališevo, a majka, snaha i novorođeni nećak u bivšu policijsku stanicu.

"Na osnovu onoga što je majka ispričala svjedoku 17. jula 1998. godine, oca, brata, majku, snaju i novorođenog nećaka svedoka zarobili su pripadnici OVK u okolini Orahovca. Otac i brat svedoka su kolima odvezeni u Mališevo, dok su majka, snaja i novorođeni nećak zadržani u bivšoj policijskoj stanici u Mališevu oko osam dana. Majka svedoka je mogla da čuje jauke muškaraca koji su bili u podrumu zgrade. Osmog dana su majka, snaja i sestrić svedoka izvedeni iz zgrade i zajedno sa ostalim ženama i decom stavljeni u autobus pored srpskih muškaraca vezanih ruku i oborenih glava", rekao je Barlink.

Kako je rekao, otac i brat svedoka nisu bili u autobusu i svedok ih više nikada nije video, prenosi Koha.

U Hagu je u toku suđenje bivšim vođama tzv. OVK Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, u slučaju nazvanom "Tači i drugi" koji su optuženi za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva.

Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini. Tzv. OVK je tokom 1998. i 1999. godine izvršila brojne zločine, ubistva i otmice nad pripadnicima vojske i policije tadašnje Jugoslavije, Srbima i drugim nealbancima, kao i nad Albancima koji nisu prihvatili da budu njeni pomagači ili pripadnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Produžen pritvor Tačiju i Veseljiju zbog rizika od ponavljanja krivičnih dela i ometanja suda u Hagu

Izvor: Danas, 21.Feb.2024, 13:35

Sud za zločine OVK u Hagu produžio je za još dva meseca pritvor bivšim liderima OVK Hašimu Tačiju i Kadriju Veseljiju, optuženima za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.