Izvor: B92, 12.Nov.2009, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fejt: U kampanji nema mesta nasilju

Priština -- Predstavnik EU na Kosovu Piter Fejt izjavio je da u demokratskoj izbornoj kampanji nema mesta nasilju i pozvao partije i građane da ne dozvole incidente.

"Nema mesta nasilju u demokratskoj izbornoj kampanji. Žao mi je zbog jučerašnjeg incidenta u Dečanima jer on nikome nije u interesu", rekao je Fejt povodom kamenovanja vozila u pratnji premijera Kosova i lidera Demokratske partije Kosova Hašima Tačija.

Fejt je, kako prenosi njegova kancelarija, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o tome razgovarao s Tačijem i liderom Alijanse za budućnost Kosova Ramušom Haradinajem.

Povod za napad je, kako je saopšteno iz AZBK, koju je DPK direktno optužila za incident, bio taj što su članovi i simpatizeri DPK navodno pretukli nekoliko mladića koji su na skupu te partije uzvikivali parole podrške AZBK i njenom lideru Haradinaju.

AZBK je, međutim, osudila incident i pozvala sve političke partije da se kampanja i izbori okončaju u fer i demokratskoj atmosferi.

Napad na pratnju kosovskog premijera je oštro osudio i predsednik Kosova Fatmir Sejdiju, koji je pozvao političke stranke i nezavisne kandidate da učine sve da predizborna kampanja protekne u miru i bez incidenata.

Napad su oštro osudili vlada Kosova i ambasade SAD i Velike Britanije u Prištini.

To je bio prvi ozbiljniji incident koji se dogodio u predizbornoj kampanji za opštinske izbore koja se završava u petak. Izbori za odbornike i predsednike opština se održavaju u nedelju, 15. novembra.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.