EU: Beograd da postupi po Briselu

Izvor: B92, 17.Apr.2015, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Beograd da postupi po Briselu

EU očekuje da se u slučaju posete Hašima Tačija Beogradu poštuje procedura predviđena Briselskim sporazumom, iako su srpski zvaničnici najavilli hapšenje.

"Tokom dijaloga o normalizaciji dogovorena je procedura uzajamnih poseta srpskih i kosovskih zvaničnika koja predviđa da se sve rešava preko oficira za vezu", rekla je na redovnom sastanku za novinare portparolka visoka predstavnica EU Maja Kocijančič.

Ona je rekla da u EU očekuju da se ta procedura >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poštuje i u ovom konkretnom slučaju.

U Briselu su juče istakli da EU nije ni inicijator ni organizator skupa na kojem bi, prema najavama iz Prištine, mogao da učestvuje Tači i da shodno tome ne bilo umesno da to komentarišu.

Tači je, uz još četiri ministra iz regiona, pozvan na skup o evropskim integracijama zapadnog Balkana, koji će od 23. do 25. aprila biti održan u Beogradu, saopštio je organizator tog skupa nevladina organizacija Omladinski odbor za obrazovanje.

Savetnik ministra spoljnih poslova Ardijan Arifaj izjavio je da je Tači je "glavni lider u regionu koji promoviše mir i saradnju između naroda i država", dok su Iz Omladinskog odbora za obrazovanje nakon toga istakli da je Hašim Tači potvrdio dolazak u Beograd.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je nakon toga izjavio da je poternica za Tačijem u Srbiji na snazi tako da on može da bude uhapšen ako dođe u Beograd, što je potvrdio i ministar policije Nebojša Stefanović, koji je naveo da će on biti priveden ukoliko dođe u Beograd.

Na to su reagovali i zvaničnici sa Kosova, pa je tako analitičar Jeton Keljmendi kritikovao kosovske zvaničnike zbog toga što nisu reagovali na poruku da će Hašim Tači biti uhapšen ukoliko dođe u Beograd i naveo da "Beogradu treba odgovoriti istom merom", dok je zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Seljimi rekao da Tačijeva poseta Beogradu zavisi od političke volje vlasti u Srbiji da je dozvole.

I pored svega toga, kako ističe Rojters, hapšenje ministra spoljnih poslova Kosova u slučaju da dođe u Beograd bilo bi diplomatski incident koji bi naljutio EU pa je tako malo verovatno da će on zaista biti uhapšen.

U EU juče nisu hteli direktno da komentarišu ni medijske izveštaje da Brisel vrši pritisak na Srbiju da se ukaže gostoprimstvo Tačiju.

"Naš stav je da podržavamo sve što doprinosi procesu pomirenja i dobrosusedskim odnosima u regionu", rečeno je Tanjugu u sedištu EU.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport izjavio je da bi prilikom posete Hašima Tačija Beogradu trebalo da se poštuju određene procedure koje važe u takvim prilikama i dodao da ne može da ništa više da komentariše u vezi sa tim.

"Postoje određene procedure koje bi trebalo da se koriste i koje postoje kada su u pitanju ovakve posete, to je sve što mogu da dodam", rekao je Davenport novinarima u Beogradu.

Na pitanje da li bi to moglo da dovede do potencijalnih incidenata, Davenport je odgovorio: "Ne mogu ništa da dodam o tome, ništa više ne znam u vezi sa tim".

On je rekao da je za Srbiju u ovom trenutku bitno da se usredsredi na sledeće korake u dijalogu kao i da se sledeće nedelje očekuje nova runda dijaloga Beograda i Prištine.

Davenport je rekao da bi obe strane trebalo da ulože sve napore da se primeni ono što je dogovoreno u okviru Briselskog sporazuma.

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi nije želeo da komentariše najavu hapšenja Tačija, ali je na pitanje šta misli o njegovoj poseti Beogradu rekao da ohrabruje regionalnu saradnju i da je na tom polju napravljen veliki napredak.

"Ohrabrujem posete svuda u regionu, ohrabrujem regionalnu saradnju. Bilo je dosta napretka", rekao je Kirbi.

Na pitanje da li se može očekivati hapšenje Tačija, budući da postoji optužnica sa srpske strane, Kirbi je rekao:

"Da li će biti uhapšen ili ne treba da pitate vladu".

Govoreći o otvaranju pregovaračkih poglavlja i uslovljavanjima pojedinih zemalja da se taj proces odloži, Davenport je rekao da je u žiži "zajedničke pažnje otvaranje poglavlja 23 i 24".

"U ovom trenutku je bitno da naš zajednički fokus bude na sledećim koracima, a ona se tiču otvaranja dva poglavlja koja su najbitnija u prvoj etapi pristupa jedne zemlje EU, a tiču se vladavine prava, pravde i bezbednosti", rekao je Davenport i precizirao da se radi o poglavljima 23 i 24.

On je rekao da se od Vlade Srbije u ovom trenutku očekuje da pripremi Akcioni plan koji je potreban za otvaranje poglavlja 23, a da se nakon toga očekuje da vlada pripremi isti akcioni plan i za poglavlje 24.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU: Tačijeva poseta, po Briselskom sporazumu, mora ići preko oficira za vezu

Izvor: Blic, 17.Apr.2015

Evropska unija očekuje da se, kako je rečeno danas, u slučaju najavljene posete kosovskog ministra spoljnih poslova Hašima Tačija Beogradu poštuje procedura predviđena Briselskim sporazumom... - Tokom dijaloga o normalizaciji dogovorena je procedura uzajamnih poseta srpskih i kosovskih zvaničnika...

Nastavak na Blic...

Kocijančić: U slučaju posjete Tačija poštovati proceduru iz Briselskog sporazuma

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Apr.2015

Evropska unija očekuje da u slučaju posjete Hašima Tačija Beogradu bude poštovana procedura predviđena briselskim sporazumom, prema kojoj se posjeta zvaničnika dogovara posredstvom oficira za vezu, izjavila je portparolka visoke predstavni EU Maja Kocijančič..."Tokom dijaloga o normalizaciji...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.