Džonson na Kosovu: Podržavamo sve napore za mir u regionu

Izvor: B92, 09.Sep.2018, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džonson na Kosovu: Podržavamo sve napore za mir u regionu

Priština -- Izaslanik predsednika SAD republikanski senator Ron Džonson u Prištini je izjavio da njegova zemlja podržava sve napore za stabilan mir u regionu.

Tokom susreta sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, razgovaralo se o aktuelnoj situaciji na Kosovu i u regionu, sa posebnim naglaskom na pokušaje rešavanja otvorenih pitanja među zemljama u regionu.

Predsednik Tači je, kako je saopšteno, rekao da će se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vrlo teško postići sporazum sa Srbijom u okviru finalne faze dijaloga za normalizaciju odnosa dve zemlje.

“Istražujemo sve mogućnosti za postizanje sporazuma“ rekao je on i dodao je da će sporazum biti za dobrobit zemlje i regiona.

Međutim, ukoliko se postigne “on mora da se postigne u potpunoj saglasnosti sa SAD i EU, i da ujedno bude sporazum koji se može sprovesti“, kazao je Tači.

On je ocenio da je značajno to što se svi lideri u regionu angažuju na donošenju odluka koje su najbolje za njihove države iako to nisu popularne odluke.

S druge strane, senator Džonson je izrazio zadovoljstvo u vezi sa kretanjima u regionu i dodao da Sjedinjene Države podržavaju sve napore za stabilan mir u regionu.

On se sreo i sa premijerom Kosova Ramušom Haradinajem, sa kojim je, kako je saopšteno iz kabineta premijera, razgovarao o aktuelnoj situaciji i strateškom partnerstvu između dve zemlje.

“Premijer Haradinaj je informisao senatora o prioritetima Vlade, progresu, jačanju vladavine prava, ostvarivanju obaveza na putu evroatlanskih integracija i održivom ekonomskom razvoju“ , kaže se u saopštenju Vlade Kosova.

Tokom razgovora je bilo reći i o procesu tranzicije BSK u Oružane snage Kosova, učlanjenju Kosova u INTERPOL i dijalogu između Kosova i Srbije.

Inače američki senator Ron Džonson u ponedeljak dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji, gde će razgovarati s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i sa premijerkom Anom Brnabić.

Radio Glas Amerike (VOA) preneo je ranije da je Ron Džonson blizak predsedniku SAD Donaldu Trampu i da se očekuje da će pomoći u novoj fazi dijaloga Beograda i Prištine.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.