Dogovor Beograd-KFOR-Priština

Izvor: B92, 05.Avg.2011, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor Beograd-KFOR-Priština

Priština -- Komandant Kfora Erhard Biler i predstavnici Vlade Srbije postigli dogovor o rešenju krize na severu Kosova, saznaje B92. Tači potvrdio dogovor Priština-KFOR.

Detalji sporazuma će biti objavljeni tokom dana.

Predstavnici Vlade Srbije Borislav Stefanović i Goran Bogdanović završili su sastanak u Zvečanu sa predsednicima opština severnog dela Kosova. Oni su se uputili na barikade u mesto Rudare, u opštini Zvečan, gde će se obratiti građanima i obavestiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ih o toku razgovora.

Premijer Kosova Hašim Tači potvrdio je da je postignut dogovor Vlade Kosova i KFOR-a o situaciji na severu. On je rekao da ovaj sporazum ima istorijski značaj i da je najvažniji posle Deklaracije o nezavisnosti.

Tači tvrdi da će mere reciprociteta u razmeni robe sa Srbijom biti nastavljene. On je takođe istakao da će nastaviti da bude posvećen funkcionisanju pravosuđa na severu i borbi sa organizovanim kriminalom.

Prištinski mediji objavljuju detalje dogovora Vlade u Prištini i KFOR-a po kome će prvi put u poslednjih 12 godina voz koji saobraća na liniji Beograd-Kosovska Mitrovica biti kontrolisan, a taj posao poveren je policiji u saradnji sa EULEKS-om. Sve ostale puteve kontrolisaće KFOR. Svako vozilo biće detaljno prekontrolisano i svi koji prolaze ove administrativne prelaze biće detaljno provereni da li nose oružje.

Do ranijeg zastoja u pregovorima došlo je jer je KFOR tražio da Jarinje i Brnjak prelaze samo humanitarni, a ne svi kamioni.

Biler se danas ranije sastao sa Tačijem, nakon čega je rekao da je optimista.

"Optimista sam da ćemo uskoro imati konkretne rezultate. Mislim da je u interesu svih da se situacija na severu smiri. Ja u razgovorima ne zastupam poziciju Vlade Kosova, već posrednika i dajem predloge kako da se reši ova situacija", rekao je on.

On je ponovio mišljenje da na severu nema humanitarne krize.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.