Demarkacija sa Crnom Gorom ponovo u kosovskoj skupštini

Izvor: RTS, 04.Dec.2017, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demarkacija sa Crnom Gorom ponovo u kosovskoj skupštini

Kosovska vlada usvojila je izveštaj Komisije o razgraničenju sa Crnom Gorom i prosledila ga kosovskoj skupštini na dalje razmatranje.
Kosovska vlada je odluku donela na današnjoj sednici, pošto je prethodno Komisija podnela izveštaj o granici sa Crnom Gorom, u kojem je konstatovala da Sporazum o demarkaciji granične linije iz 2015. godine ne odgovara administrativnim graničnim linijama iz vremena bivše >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Jugoslavije.
Nakon odluke kosovske vlade, kosovski predsednik Hašim Tači pozvao je sve poslanike skupštine, bez obzira na njihovu stranačku pripadnost – da se ujedine u ratifikaciji sporazuma.
Tači je ocenio da se današnjom odlukom kosovske vlade "završava saga o sterilnim akademskim raspravama, koje nisu donele nikakve nove argumente i za tri godine su produžile izolaciju građana, izazivajući konfuziju i strah kojim Kosovo navodno rizikuje da izgubi teritoriju".
Demarkacija sa Crnom Gorom jedan je od nekoliko preduslova, kako bi žitelji Kosova dobili viznu liberalizaciju sa zemljama Evropske unije.
"Sada je vreme za Skupštinu Kosova da preuzme svoju zasluženu odluku u interesu građana, koji strpljivo čekaju godinama ukidanje viza, odnosno uklanjanje izolacije", podvukao je Tači.
Sporazumu Prištine i Podgorice o demarkaciji iz avgusta 2015. godine snažno se protivi opozicija u parlamentu, tvrdeći da Kosovo ostaje bez 8.000 hektara teritorije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Sporazum i izveštaj o demarkaciji prosleđen parlamentu

Izvor: Večernje novosti, 04.Dec.2017

Kosovska vlada odlučila je danas da prosledi parlamentu na usvajanje izveštaj nove Komisije za demarkaciju sa Crnom Gorom i Sporazum o demarkaciji iz 2015. godine Kosovska vlada odlučila je danas da prosledi parlamentu na usvajanje izveštaj nove Komisije za demarkaciju sa Crnom...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.