Delegacija Kosova sutra u Briselu

Izvor: B92, 24.Apr.2013, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delegacija Kosova sutra u Briselu

Priština -- Premijer Kosova Hašim Tači kaže da će delegacija Kosova, sa zamenikom premijera Hajredinom Kučijem na čelu, sutra u Briselu predstaviti plan za implementaciju.

"To je konkretan plan sa zakonskim aktima, vremenskim rokovima i akterima ostvarivanja. Očekujemo da do 26. aprila usaglasimo plan, onako kako je predviđeno u sporazumu, kako bismo odmah počeli da ga primenjujemo", rekao je kosovski premijer na sednici Vlade.

"Naš je plan, plan mira, plan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razumevanja, tolerancije, zajedničkog života u budućnosti, plan razvoja, zapošljavanja, povećanja socijalnog blagostanja, novog života, plan demokratskog i evropskog Kosova i zajednički plan Kosova i celog demokratskog sveta", kazao je Tači.

Premijer je rekao da će plan biti predstavljen Ketrin Ešton sutra i da je njegova implementacija izazov za Kosovo.

Prema njegovim rečima, ovo je prvi formalni sporazum o normalizaciji odnosa između dve zemlje i to je sporazum dobrosusedstva i mira.

Tači je zatražio da se sve institucije Kosova angažuju na ostvarivanju sporazuma, uz garancije koje su dale Evropska unija, SAD, zajedno sa domaćim i međunarodnim akterima, kao što su Euleks, NATO i OEBS.

"Sudbina sporazuma će zavisiti od ostvarivanja. Izuzetno je značajno da sve institucije Kosova podrže ovaj proces", rekao je premijer Tači, ističući da plana ne treba da se plaši niko pa ni građani na severu, bez obzira na dezorijentišuće tonove koje iznose pojedinci koji su držali sever taocem punih 14 godina.

Serija razgovora Beograda i Prištine prošle nedelje je okončana parafiranjem sporazuma o normalizaciji odnosa.

Eštonova je sinoć, nakon sastanka Ministarskog saveta EU u Luksemburgu tokom koga je Evropska komisija preporučila da se sa Srbijom otvore pregovori sa EU, indirektno potvrdila ovu informaciju izjavom da i dalje stoji na raspolaganju učesnicima u dijalogu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.