Davenport: Primena sporazuma bitnija od posete Tačija

Izvor: RTS, 17.Apr.2015, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Davenport: Primena sporazuma bitnija od posete Tačija

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport izjavio je da je od dolaska ministra spoljnih poslova Kosova Hašima Tačija u Beograd bitnije da obe strane ulože sve napore da se primeni dogovoreno u Briselskom sporazumu.
Davenport je novinarima rekao da postoje određene procedure koje treba da se poštuju kod takvih poseta, kao što >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je Tačijev dolazak u Beograd, prenosi Beta.
Iz EU je prethodno rečeno da očekuju da se u slučaju najavljene posete Tačija Beogradu poštuje procedura predviđena Briselskim sporazumom.
Davenport je istakao da se svi usredsrede na sledeće korake u dijalogu.
"Sledeće nedelje će doći do naredne runde u dijalogu Beograda i Prištine i mislim da bi pre svega obe strane trebalo da ulože sve svoje napore da se implementira sve što je dogovoreno u okviru tog dijaloga", rekao je šef delegacija EU u Srbiji.
Ambasador SAD u Beograd Majkl Kirbi nije želeo da komentariše najavu srpskih vlasti da će Tači biti uhapšen ako dođe u Beograd, ali je na pitanje šta misli o poseti rekao da ohrabrujue regionalnu saradnju i da je u tome napravljen veliki napredak.
"Ohrabrujemo međusobne posete i regionalnu saradnju. U tome je napravljen veliki korak napred", rekao je Kirbi.
Tači je jedan od vođa bivše OVK koga srpsko pravosuđe tereti za terorističke napade krajem devedesetih godina na Kosovu.
Potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Kosova najavio je da će sledeće sedmice učestvovati na konferenciju "Evropske integracije Zapadnog Balkana", na koju su pozvani ministri spoljnih poslova Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Kosova.
Učešće je potvrdio jedino Tači, a šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da neće doći.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Tači u Beogradu samo preko oficira za vezu

Izvor: RTS, 17.Apr.2015

Nije stigla zvanična informacija ni zahtev za dolazak Hašima Tačija u Beograd. Reč je o provokaciji – ocenjuje Beograd. To odbacuju organizatori, dok Evropa podseća da se prema Briselskom sporazumu zna kako se ugovaraju posete zvaničnika Beograda i Prištine. A u Prištini reakcije od...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.