Britanski mediji o Tačiju kao organizatoru trgovine drogom i ljudskim organima

Izvor: Glas javnosti, 16.Dec.2010, 07:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanski mediji o Tačiju kao organizatoru trgovine drogom i ljudskim organima

LONDON - Svi britanski listovi opširno pišu o izveštaju izvestioca Saveta Evrope Dika Martija koji navodi da se kosovski premijer Hašim Tači nalazi na čelu mreže koja se od 1999. godine bavi kriminalnim aktivnostima kao što su šverc oružja, droge i ljudskih organa.

Gardijan piše da je Martijev izveštaj sačinjen posle dvogodišnje istrage i da se u njemu citiraju američki >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << FBI i drugi obaveštajni izvori.

U njemu se navodi da veze Hašima Tačija s organizovanim kriminalom idu unazad više od deset godina kada je njegova Drenička grupa počela da dominira OVK i da kontroliše najveći deo kriminalnih aktivnosti u regionu.

Marti je u izveštaju napisao da se Tači i drugi članovi Dreničke grupe redovno pominju kao "ključne ličnosti" u obaveštajnim izveštajima o mafijaškoj strukturi organizovanog kriminala na Kosovu.

Gardijan podseća da je Diku Martiju naloženo da napravi izveštaj pošto se bivša glavna tužiteljka haškog tribunala, Karla del Ponte, žalila da joj je bilo onemogućeno da istraži aktivnosti visokih ličnosti OVK i da sumnja da su njeni pripadnici prebacivali zarobljene Srbe u Albaniju gde su im vađeni organi.

Martijev izveštaj čini tvrdnje Karle del Ponte verodostojnijim konstatuje Gardijan.

List napominje i da je u utorak u Prištini počelo suđenje odgovornim za ilegalno presađivanje organa u klinici Medikus gde su bogati stranci plaćali velike sume novca za bubrege siromašnih davalaca iz Rusije, Moldavije, Kazahstana i Turske.

Priča bi bila dovoljno šokantna da se tu završava, piše list, ali na sudu nije navedeno da se klinika Medikus pominje i u izveštaju Saveta Evrope.

Kako god da se suđenje u Prištini završi, navodna veza između klinike Medikus, ilegalnog presađivanja organa i OVK biće predmet velike pažnje kada Dik Marti bude podneo svoj izveštaj Savetu Evrope sutra u Parizu, zaključuje Gardijan.

BICE PONESTALO PARA KRIMINALCU, NEMA VISE ORGANA SRPSKIH, A VALJA PLACATI DA SE KUPI T U DJ A DRZAVA,

TO KUNU MANASTIRI, I PRAVOSLAVNE CRKVE STA SU KOSOVARI RADILI, I DIRALI U SVETA MESTA, MILI BOG DELI PRAVDU

PETRIA

Opet lazemo sami sebe! Bez obzira da li je ovo istina ili ne, mi Kosova vise nemamo zahvaljujuci Slobi i njegovima!
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.