Bivši šef Unmik policije: Kušner znao za Tačijeve zločine

Izvor: Press, 21.Dec.2010, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši šef Unmik policije: Kušner znao za Tačijeve zločine

Istraga o umešanosti Hašima Tačija u svirepa ubistva srpskih civila na Kosovu i trgovinu ljudskim organima mogla bi lako da dovede do otkrića da su u čitavu aferu umešani i neki visoki evropski zvaničnici
Jedan od nekadašnjih šefova UNMIK policije, Kanađanin Stju Kelok, tvrdi da je bivši šef UNMIK-a Bernar Kušner redovno izveštavan i da je morao da zna da postoji organizovani kriminal na Kosovu.

- >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Hašim Tači i njegovi saradnici kontrolisali su celo Kosovo, uključujući policiju i granice. Amerikanci su „izabrali" Tačija za lidera i bilo mu je sve dozvoljeno. Njegovi saradnici su uživali ambasadorski status. Ukoliko međunarodna zajednica ne bude adekvatno odgovorila na optužbe koje se navode u izveštaju Dika Martija, biće optužena da nije učinila apsolutno ništa da zaustavi tiraniju i da pokušava da 'pokrije' još jednog ratnog zločinca. Ovde je u pitanju kredibilitet brojnih organizacija i nadam se da će učiniti pravu stvar, narediti potpunu i nepristrasnu istragu o Tačiju, njegovim „saradnicima" i kako je uopšte uspeo da se dočepa vlasti - istakao je Kelok.
Nedodirljivi Tači
Kapetan Stju Kelok, nekadašnji šef odeljenja UNMIK policije za teški kriminal, tvrdi da je tadašnji prvi čovek misije Ujedinjenih nacija Bernar Kušner „morao da zna" detalje o organizovanom kriminalu na Kosovu, ali da je Hašim Tači bio među „nedodirljivima" jer je, još onda, odabran za lidera kosovskih Albanaca.
- Ne mogu da potvrdim da je Kušner znao za trgovinu organima, ali apsolutno nema nikakve šanse da nije imao informacije o organizovanom kriminalu na Kosovu. Komesar policije ga je redovno izveštavao, a i sam je postajao prava napast kada se pojavljivao na mestima zločina kako bi pridobio medije - rekao je Kelok RTS-u.
Uz NATO stigla i mafija
Kanadski policajac bio je šef Odeljenja UNMIK policije za teški kriminal 2000. i 2001. godine. On objašnjava da je na Kosovo, posle dolaska službenika Ujedinjenih nacija i trupa NATO, „stigla mafija".
- Glasine o trgovini organima pojavile su se još u moje vreme, ali nisu bile potvrđene. Bilo je glasina o bolnici u Prištini i kriminalnim aktivnostima koje se tamo odvijaju, ali u to vreme je bilo toliko mnogo drugih, gorućih prioriteta - rekao je Kelok.
Vojno-politički analitičar Ljubodrag Stojadinović, takođe, smatra da su za slučaj kidnapovanja i trgovine organima na Kosovu morali da znaju pojedini predstavnici međunarodne zajednice, a pre svih Bernar Kušner.

- Većina zapadnih činovnika koji su sprovodili politiku Amerike znali su šta se na Kosovu dešava. Pre svih Bernar Kušner, kao i niži činovnici u međunarodnoj zajednici koji su bili na Kosovu. Zatim, Marti Ahtisari, koji je u svemu tome bio saučesnik stavljajući u svoj buđelar, na ime mita, taj prljavi novac. I naravno, Toni Bler! Imajući u vidu kako rade njihove obaveštajne službe, neverovatno je da on nije znao šta se dešava - kaže Stojadinović.
Haški svedok: Vadili organe i Ruskinjama!
BEOGRAD - Haški insajder K-144, na osnovu čijeg iskaza je pokrenuta istraga o trgovini organima Srba otetih na Kosovu, u svom svedočenju datom još 2001. godine rekao je da su u logorima na severu Albanije organi vađeni i otetim Ruskinjama, Rumunkama, Bugarkama i Moldavkama!
Prema njegovim tvrdnjama, u zloglasnoj „žutoj kući" u Burelu i u drugim logorima lično je video desetak žena koje je opisao kao „islužene prostitutke" kojima su vađeni organi pre nego što su bili ubijani!
- Bilo je tamo najmanje deset lepih žena. Bile su izmučene, izgledale su umorno i znatno starije nego što su zapravo imale godina... Pitao sam jednom prilikom ko su one. Rekli su mi da su to kurve koje su odradile svoje! - ispričao je svedok K-144 haškim istražiteljima.
Upravo na osnovu njegovog iskaza, glavna tužiteljka Karla del Ponte je svojevremeno napisala knjigu „Lov" u kojoj je prvi put opisala jezive zločine kojima je komandovao Hašim Tači.
- Otimanje Srba i vađenje organa bio je uhodan i veoma profitabilan posao koji se odvijao pod direktom kontrolom OVK i uz prećutnu saglasnost vlasti u Albaniji. Tokom ove akcije, prema evidenciji koji sam ja video, izvađeno je i preko Italije na crnom tržištu prodato više od 300 bubrega i još bar 100 drugih organa. Zarobljenicima su vadili i jetre, a u nekoliko slučajeva i srca. Bilo je i neuspešnih pokušaja vađenja plućnih krila i rožnjače sa oka - opisuje haški insajder K-144. (E. P.)

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.