Ban Kimun na Kosovu

Izvor: RTS, 24.Jul.2012, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban Kimun na Kosovu

Unmik i dalje igra važnu ulogu na Kosovu, u skladu sa Rezolucijom 1244, rekao generalni sekretar UN Ban Kimun u Prištini. Ban na prištinskom aerodromu razgovarao sa Atifete Jahjagom i Hašimom Tačijem. Protest "Samoopredeljenja" ispred sedišta Unmika.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun rekao po dolasku u Prištinu da Unmik i dalje igra važnu ulogu na Kosovu, u skladu sa Rezolucijom 1244, i istakao da od kosovskih vlasti očekuje normalizaciju odnosa sa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Beogradom.

 

"Evropska unija je preuzela vodeću ulogu u međunarodnim naporima u regionu. UN će nastaviti da sarađuje sa svim međunarodnim partnerima u dostizanju zajedničkih ciljeva ljudi na Kosovu i u širem regionu", rekao je Ban.

Po sletanju u Prištinu, generalni sekretar UN, koji je pozdravio prisutne na srpskom i albanskom jeziku, odvojeno se sastao sa kosovskom predsednicom Atifete Jahjagom i premijerom Hašimom Tačijem.

"Očekujem normalizaciju odnosa sa Beogradom, uključujući podjednaku ozbiljnost i iskrenu posvećenost dijalogu. To sam tražio i od srpskog rukovodstva", rekao je Ban.

"Ostajem zabrinut zbog situacije na severu Kosova zbog povećanja napetosti u proteklih godinu dana. Od suštinske važnosti je da složena i osetljiva pitanja vezana za sever Kosova budu rešavana kroz miroljubivi dijalog. Posebno očekujem snažne napore u pravcu normalizacije odnosa sa Beogradom", rekao je Ban Kimun na prištinskom aerodromu.

Generalni sekretar UN poziva obe strane da se ozbiljnije pozabave pitanjem nestalih lica, jer je to od ključnog značaja za međusobno uvažavanje. Ban se založio za zaštitu manjinskih, demokratskih prava i jačanje demokratskih institucija na Kosovu. "Ovde sam da bih radio na zaštiti nacionalnih zajednica i očuvanju kulturnog nasleđa", rekao je Ban.

Hašim Tači je posle susreta sa Kimunom rekao da Ujedinjene nacije nemaju nikakvu ulogu u dijalogu Beograda i Prištine. Tači je ocenio da je Ban "priznao novu realnost na Kosovu" i, kako je rekao, "stremljenja naroda Kosova da bude deo evroatlantskih integracija".

Ban Kimun se sastao i sa zamenikom kosovskog premijera i predsednikom Samostalne liberalne stranke (SLS) Slobodanom Petrovićem sa kojim je razgovarao o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i položaju Srba u pokrajini.

"Stavovi zajednica koje su najdirektnije pogođene tenzijama su najvažnije. Njihovi glasovi se moraju čuti. Njihove osnovne potrebe i prava moraju biti zastupljena demokratski", rekao je Ban tokom susreta s Petrovićem, saopšteno je iz SLS.

Zamenik kosovskog premijera je rekao da je "prisutnost međunarodne zajednice na Kosovu veoma bitna i ona daje na kvalitetu i jačanju kapaciteta multietničkog i demokratskog društva".

List Koha ditore je, uoči Banovog dolaska, objavila da generalni sekretar UN neće kročiti u kosovske institucije, iz straha da bi se to moglo protumačiti kao poseta istog nivoa kao njegov boravak u bivšim jugoslovenskim republikama.

Ban Kimun je posetio manastir Visoki Dečani, gde su ga dočekali visoki crkveni velikodostojnici, predvođeni igumanom Savom Janjićem. Otac Sava je generalnog sekretara proveo kroz manastir i crkvu, a Bana je zanimalo da li vojnici Kfora još štite manastir.

Generalni sekretar UN je izrazio nadu da će Visoki Dečani ostati "oaza mira". Ban je u razgovoru poručio da je veoma važno da se na Kosovu sačuva kulturno nasleđe, da su UN to prepoznale i da je on zato i došao.

Ban je potom posetio Prizren i tamošnju katoličku crkvu, džamiju i Saborni hram Svetog Đorđa, delimično obnovljen posle etničkog nasilja iz marta 2004. godine.

U Prizrenu je razgovarao sa episkopom raško-prizrenskim i kosovskom metohijskim Teodosijem i vladikom Lipljanskim Jovanom.

Protest "Samoopredeljenja"

Pokret "Samoopredeljenje" je, uprkos zabrani okupljanja, organizovao protest ispred sedišta Unmika u Prištini, jer se protivi prisustvu Unmika na Kosovu. Policija je, kako piše prištinski Zeri na svom sajtu, upotrebila suzavac da bi rasterala demonstrante, ali niko nije uhapšen.

Najavljujući posetu Zapadnom Balkanu, generalni sekretar UN objasnio je da će se njegova poseta Kosovu "odvijati u širem kontekstu posete regionu i da će biti u skladu sa Rezolucijom 1244". Ban je dodao da UN na Kosovu ima misiju i da je njegova dužnost da se sretne sa ljudima iz te misije.

Poseta prvog čoveka UN-a se na Kosovu različito komentariše.

Prema mišljenju kosovskog ministra unutrašnjih poslova Bajrama Redžepija, ta poseta "oslikava novu političku realnost", bez obzira što Kosovo još nije član svetske organizacije.

Dnevnik Zeri u uvodniku povodom posete piše da bi generalni sekretar trebalo da zaboravi na šest tačaka za rešenje problema Kosova i da sa sobom, kad bude odlazio, "uzme i ljudstvo misije UNMIK-a".

Ban je u okviru balkanske turneje boravio u Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori. U Prištinu je doputovao iz Beograda, a posle Kosova, posetiće Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.