BIRN: Zaštita svedoka na Kosovu može da ugrozi istragu

Izvor: Blic, 24.Jan.2011, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BIRN: Zaštita svedoka na Kosovu može da ugrozi istragu

Spor oko zaštite svedoka mogao bi da ugrozi istagu o trgovini ljudaskim organima, ukoliko Parlamentarna skupština Saveta Evrope sutra zatraži od regionalnih vlasti i EULEKS-a da pokrenu istragu povodom optužbi koje je specijalni izvestilac PS SE Dik Marti pre mesec dana izneo protiv Hašima Tačija i njegovih bliskih saradnika.

"Dok EULEKS >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tvrdi da može da obezbedi sigurnost svedoka u potencijalnoj novoj istrazi povodom trgovine organima, zapadni zvaničnici, grupe za zaštitu ljudskih prava i sam Marti izražavaju sumnju da misija raspolaže kapacitetima za sprovodjenje istrage", piše Balkanska istraživačka novinarska mreža BIRN.

U izveštaju, objavljenom pre mesec dana, Marti tvrdi, navodeći zapadne obaveštajne izvore i izjave svedoka, da je grupa koju predvodi Tači ubijala političke protivnike i išla tako daleko da je ubijala civile i prodavala njihove bubrege ilegalnim trgovcima organa. On odbija da otkrije svoje svedoke, dok im se ne garantuje potpuna bezbednost.

Kao ključna prepreka buduće istrage nameće se izmeštanje svedoka van Kosova i Albanije u druge zemlje. Ali, zapadni diplomatski izvor blizak EULEKS-u kaže da misija nema takve sporazume sa zemljama van regiona, piše BIRN.

"Kosovo je mala zemlja. Ako niste u stanju daleko da premestite svedoke i njihove porodice - u nekim slučajevima zauvek - nećete biti uspešni u lovu na krupne ribe", kaže taj izvor.

Portparolka EULEKS-a Karin Limdal odbija da saopšti da li je misija zaključila bilo kakav sporazum koji omogućava svedocima da žive pod zaštitom u drugim zemljama.

"EULEKS ima mogućnost da pruži zaštitu svedocima po najvišim medjunarodnim standardima, što se do sada pokazalo uspešnim", kažala je Limdalova.

Zvaničnici EULEKS-a takodje insistiraju da moraju da provere Martijeve dokaze ne bi li utvrdili da li je krivična istraga neophodna.

"Gospodin Marti nam nije pružio nikakve dokaze i nakon što smo to od njega izričito tražili", tvrdi Limdalova.

U intervjuu za BIRN, Marti je istakao da neće ustupiti nikakve osetljive informacije kao što su identitet svedoka i njihove izjave sve dok ne postoje "apsolutne garancije" da će se informacije strogo čuvati.

Del Ponteova: Euleks neće moći da sprovede istragu



U intervjuu koji je dala prošlog meseca, bivša glavna tužiteljka Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji Karla del Ponte takođe je izrazila sumnju da EULEKS raspolaže neophodnim sredstvima i političkom podrškom da bi mogao da vodi ovaj slučaj, navodeći iskustva Tribunala sa zastrašivanjem svedoka na Kosovu.

"Bojim se da EULEKS neće moći da sprovede ovu istragu, jer možete samo da zamislite sa kakvim će se preprekama suočiti osoblje koje se nalazi na Kosovu", kazalaje del Ponteova.

On navodi nesposposbnost i UNMIK-a i EULEKS-a da razviju instrumente za sprovodjenje osetljivih istraga, kao što su zaštita identiteta svedoka ili sprečavanje da procure obaveštajni izveštaji.

"Mislim da svi znaju da je UNMIK imao velikih poteškoća u svom radu i da EULEKS - to mi kažu visoki zvaničnici i sudije EULEKS-a - ima velikih problema sa prevodiocima, domaćim saradnicima, pretragom informatičkih sistema. Strašno je teško očuvati dokumente poverljivima", kazao je on.

Grupe za zaštitu ljudskih prava su mišljenja da se zaštita svedoka popravila za vreme EULEKS-a, ali i oni izražavaju sumnju da misija može bezbedno da sprovede ambicioznu istragu usmerenu protiv visokih vladinih zvaničnika. Kosovo je jedina zemlja u regionu koja nema važeći zakon o zaštiti svedoka prema Savetu Evrope.

Prošle nedelje, američki Hjuman rajts voč pozvao je EULEKS da imenuje specijalnog tužioca koji bi bio van regiona koji će istražiti Martijeve navode.

"Misija EU na Kosovu će se suočiti sa velikim preprekama u sprovodjenju uverljive istrage povodom ovih ozbiljnih optužbi", kazala je Lote Lajht, direktorka Hjuman rajts voča za Evropsku uniju.

"Od ključne je važnosti imati nezavisnog visokog tužioca, efikasni program zaštite svedoka - uključujući mogućnost da se svedoci izmeste sa Balkana - i bezbednost kakvu zahteva jedna tako delikatna istraga", istakla je ona.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.