Amerika oštro upozorila Tačija, Haradinaja i Veseljija

Izvor: RTS, 18.Jan.2018, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerika oštro upozorila Tačija, Haradinaja i Veseljija

Ambasador SAD u Prištini Greg Delavi oštro je zapretio Hašimu Tačiju, Ramušu Haradinaju i Kadriju Veseljiju, upozoravajući ih da će, u slučaju ukidanja Specijalnog suda za ratne zločine OVK, snositi "konkretne i teške posledice", javljaju prištinski mediji. Posle tri neuspela pokušaja "obaranja" tog suda, nastavak inicijative najavljen za sledeću sedmicu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Dan pošto je propao treći po redu pokušaj da se rasprava o ukidanju Specijalnog suda za zločine OVK uvrsti u dnevni red kosovskog parlamenta, prištinski Ekspres navodi da je neodržavanju sednice predsedništva skupštine prethodio žestok susret američkog ambasadora Grega Delavija sa trojicom najznačajnijih kosovskih političara, Hašimom Tačijem, Ramušom Haradinajom i Kadrijem Veseljijem.

Delavi je, navodi dalje ovaj dnevnik, oštro upozorio Tačija, Haradinaja i Veseljija da "neće proći nekažnjeno, kao i da će doživeti sudbinu Miloševićevog režima, ako Specijalni sud bude ukinut".
"Želim da budem jasan. Poslanici koji podržavaju ovu inicijativu i političari koji je predvode uprkos tome što to poriču, biće izloženi konkretnim i teškim posledicama ukoliko inicijativa uspe. Oni to znaju, mi smo im to rekli", naveo je Delavi u poruci koja je objavljena na sajti američke ambasade u Prištini.
Posle ovih upozorenja, potpredsednik udruženja veterana OVK Nasim Haradinaj žestoko je izvređao Delavija, nazvavši ga "pajacom" i "čobaninom". 
Američki diplomata je rekao i da se predmeti koje će procesuirati Specijalni sud odnose na "žrtve pripadnike raznih etničkih zajednica, Albance, Srbe, Rome i ostale".
Prema njegovim rečima, Specijalni sud je izuzetno važan Sjedinjenim Američkim Državama. 
"Stalo nam je do Suda zbog toga što je naša intervencija 1999. bila zasnovana na ideji da su ratni zločini nad bilo kim i bilo gde napad na međunarodnu pravdu", rekao je Delavi.
Delavi je kazao da nema predstavu kada će optužnice biti izdate ili za kim, te da, kako je rekao, i ne želi da zna.
Podsećajući na reči Tilersona od 21. decembra, Delavi je rekao da SAD ostaju potpuno posvećene pronalaženju onih koji su počinili zločine.
"Ovo sigurno uključuje ratne zločince iz svih etničkih zajednica koji žive ovde ili u inostranstvu i koji su počinili zločine na Kosovu", naveo je Delavi, dodajući da "sve žrtve zaslužuju pravdu".
"Kosovo mora da bude spremno da zatvori ovo poglavlje u istoriji čak iako to znači da neki lideri iz ratnog doba snose odgovornost", rekao je američki ambasador.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.