Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Jun.2019, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki senator: Vučić i Tači žele da reše kosovski problem

Američki senator Ron Džonson izjavio je da veruje da su predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, voljni da reše odnose dve zemlje i da shvataju da dogovor do kojeg dođu možda neće biti kratkoročno popularan.

"Ono što primarno cenim kod predsednika Vučića, a isto bih mogao da kažem i za predsednika Tačija, je da su to pojedinci koji žele da reše problem. Imaju dobru volju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << za to, ali istovremeno prepoznaju da je reč o veoma teškom pitanju. Nadam se da će ta njihova rešenost ipak biti dovoljna za neki napredak", rekao je Džonson za Glas Amerike.

Džonson, predsedavajući pododbora za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju u senatskom Odboru za spoljne poslove, kazao je da je uzajamno priznanje "krajnji cilj i razlog zbog kojeg Kosovo učestvuje u dijalogu" i da "razume da je to politički teško" za Vučića.

"On mora da pokaže građanima Srbije da je i Kosovo pravilo neke ustupke. Prespanski sporazum između Grčke i Makedonije bio je politički nepopularan u obe zemlje, ali su lideri bili hrabri, i mislim da je ista situacija sa Vučićem i Tačijem. To su dva lidera koji shvataju da dogovor do kojeg dođu možda neće biti kratkoročno popularan, ali se nadam da će, kao što vidimo u slučaju ulaska Severne Makedonije u NATO, u kratkom periodu pošto postignu sporazum osetiti da je vredno sveg političkog bola kroz koji prolaze", naveo je Džonson.

On je dodao da "Rusija zvuči zavodljivo, ali ne nudi ništa u smislu dugoročne političke stabilnosti i ekonomskog prosperiteta".

Ocenio je da takse koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije i BiH nisu politički održive i dodao da se nada da će biti oslabljene ili ukinute.

"Iako kratkoročno mogu delovati kao dobra ideja i efikasno se koristiti kao adut, takse dugoročno predstavljaju dodatni porez koji plaćaju stanovnici zemlje koja ih uvodi. Dakle, takse dugoročno ne koriste Kosovu. Ono što bih želeo da obe strane shvate je sledeće: uveli ste takse, privukli ste pažnju javnosti, ali sada treba da ozbiljno pristupite rešavanju dugoročnog problema kako bi Kosovo moglo da bude priznato i kako bismo došli do mirnog rešenja", rekao je Džonson.

On je kazao da to što je Bela kuća tri puta u proteklih sedam meseci pozvala Srbiju i Kosovo da postignu sporazum "pokazuje podršku SAD, a ne pretnju nekakvim rokovima".

"Ta podrška će ostati i pošto se postigne sporazum. Znači, kada preduzmete teške političke korake – SAD, a nadam se i Evropa, će biti tu uz vas i ti teški koraci će se isplatiti. Dok se ne postigne dogovor, nijedna zemlja neće biti dovoljno stabilna da bi privukla investitore. Ne mogu dovoljno da naglasim koliko je to važno za ekonomski prosperitet obe zemlje", naveo je američki senator.

Upitan da prokomentariše različite poruke iz Vašingtona o menjanju granica Srbije i Kosova kao modelu rešenja, Džonson je rekao da "veruje da administracija poručuje da Srbija i Kosovo treba sami da se dogovore".

"Mi obema zemljama dajemo prostora da postignu sporazum i lično mislim da nema crvenih linija niti ideja o kojima ne treba razgovarati. S druge strane, jasno mi je zašto ljude brine korekcija granica zbog potencijalnog domino efekta. Ali, na kraju se sve svodi na lidere i građane Srbije i Kosova koji treba da nađu rešenje koje SAD i Evropa treba da podrže", dodao je Džonson.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.