Ako se kosovska vlada ne formira u ponedeljak, moguć još jedan pokušaj

Izvor: RTS, 01.Feb.2020, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako se kosovska vlada ne formira u ponedeljak, moguć još jedan pokušaj

U slučaju da Aljbinu Kurtiju ne uspe da obezbedi podršku za izbor nove kosovske vlade, prema važećem zakonodavstvu na Kosovu, predsednik Hašim Tači ima mogućnost da mandat poveri predstavniku bilo koje druge parlamentarne stranke, koji bi imao rok od deset dana da okupi većinu.
Eventualni neuspeh Aljbina Kurtija da formira vladu, o čemu će prema pisanju prištinskih medija danas biti postignut >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sporazum, neće automatski značiti odlazak na nove vanredne izbore.
"Ukoliko predloženi sastav vlade ne dobije neophodnu većinu, predsednik Kosova, u roku od deset dana imenuje nekog drugog kandidata, na osnovu iste procedure. Ukoliko vlada ne bude izabrana ni drugi put, onda predsednik Kosova raspisuje izbore, koji treba da budu održani u roku od četrdeset dana od dana raspisivanja", glasi tačka 4. člana 95 kosovskog Ustava.
Od izbora na Kosovu prošlo je skoro četiri meseca i na njima je pokret Samoopredeljenje dobio najviše glasova.
U međuvremenu je konstituisan parlament, za predsednika izabran Glauk Konjufca iz Samoopredeljenja.
Predsednici te stranke i Demokratskog saveza Kosova Aljbin Kurti i Isa Mustafa ne mogu da se dogovore o raspodeli funkcija centralnih institucija.
Imaju još dva dana da se usaglase. Za ponedeljak, 3. februara, u 11 časova zakazana je sednica skupštine na kojoj će Aljbin Kurti imati priliku da poslanicima ponudi sastav nove vlade.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Veselji: Ako u ponedeljak ne bude izglasana Vlada da se ide na nove izbore

Izvor: Danas, 01.Feb.2020

Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Kadri Veselji izjavio je danas da treba ići na nove izbore ukoliko Skupština Kosova u ponedeljak ne bude uspela da izabere novu Vladu mandatara Aljbina Kurtija.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.