Američka novinarka o Guči: “Dobro došli u zemlju četnika gde se veličaju zločinci”

Izvor: BKTV News, 25.Sep.2012, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američka novinarka o Guči: “Dobro došli u zemlju četnika gde se veličaju zločinci”

Američka novinarka Anna Y. Loshkin ove godine posetila je festival “Guča” u Srbiji i o tome napisala opširnu reportažu na portalu “Vice”- http://www.vice.com/read/serbian-nationalism-at-the-guca-trumpet-festival
Loshkin je u tekstu pod nazivom “Srpski nacionalizam na festivalu trubača Guča”, opisala do u detalje ono što je videla u Srbiji opisujući je kao zemlju “pijanaca i četnika”.
- Mladić >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << bez majice ujutro ide po kutiju cigareta i flašu rakije. Kraj njega prolaze ljudi koji nose majice sa mrtvačkim glavama ili porukom “Slobodane Miloševiću tvoja vojska te čeka”, počinje svoj tekst Loshkin.
“Hvala Bogu što sam Srbin”, “Srpski četnik”, “Država šampiona” poruke su na majicama koje je Amerikanka odmah povezala sa nacionalizmom kojeg opisuje na sljedeći način:
- Mnogi nose odeću na kojima su iscrtane mrtvačke glave i krstovi sa porukom “Vera u Boga – Sloboda ili smrt”. Nezaobilazan je i dvoglavi orao sa krunom na glavi. Dobrodošli u zemlju četnika, piše Loshkin i dodaje:
- Četnički pokret se povezuje sa srpskim masakrima, silovanjem i mučenjem tokom ratova u Jugoslaviji. Mladići i devojke izgledaju nevino dok pevaju o veličini Srbije, noseći kape sa četničkim simbolima, uvijeni u srpske zastave. Oni pokazuju tri prsta, što Bošnjaci i Hrvati smatraju provokacijom, jer je taj pozdrav koristila srpska vojska dok je nemilosrdno ubijala njihov narod.
Dalje u tekstu se opisuje istorija festivala, koji po ovoj Amerikanki, uvek je bio mesto gdje se veličao nacionalizam i zločini počinjeni u ime srpskog naroda, te se na kraju osvrće i na aktuelnu političku situaciju u Srbiji koju, takođe, opisuje kao “nacionalističku”.
- Nakon što je nacionalistički predsednik Tomislav Nikolić u maju došao na vlast, mnogi strahuju da novi put Srbije nije ka članstvu u EU, već na povratku ka etničkom konfliktu, koji je izazvao godine krvoprolića. Imenovanje Ivice Dačića za premijera izazvalo je zabrinutost zbog njegovih bliskih veza sa Miloševićem.
Na kraju reportaže tu je i kratak razgovor sa neimenovanom devojkom koja ocu ne smije priznati da je u vezi sa Romom, što Loshkinova opisuje kako je Srbija, verovatno, posljednja zemlja na svetu gde su ljubavne priče poput “Romea i Julije” još moguće.
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.