Virus gripa preživi i do tri dana. Šansu za prenos smanjićete uz čuvenih „20 sekundi pranja ruku“

Izvor: eKlinika.rs, 27.Nov.2020, 11:59

Virus gripa preživi i do tri dana. Šansu za prenos smanjićete uz čuvenih „20 sekundi pranja ruku“

Grip je česta, sezonska bolest sa simptomima koji mogu da se kreću od umerene temperature, groznice i otežanog disanja, a može čak i da izazove smrtonosnu infekciju. Uobičajen je u zimskom periodu, a lako se širi dodirivanjem i samo rukovanje ili dodirivanje kvake na vratima javnih ustanova ili rukohvata u gradskom prevozu, može vam preneti virus.
Međutim, dobre higijenska praksa poput pranja ruku i dezinfekcija može >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << vam pomoći da izbegnete ovu zimsku bolest. Održavanje dobre higijene posebno nam pomoći u aktuelnoj situaciji kada, pored sezonskih virusa, vlada i infekcija covid 19 koja se takože može preneti dodirom zaražene površine. Evo šta treba da znate o tome kako da se zaštitite, kao i koliko dugo virusi gripa mogu da žive na različitim predmetima – od tvrdih površina do tkanine i drugih mekih površina.
Virus gripa opstaje od 24 do 48 sati Istraživanja su dokazala da virus gripa najduže živi na tvrdim površinama. Na površinama kao što su nerđajući čelik i plastika virus gripa opstaje od 24 do 48 sati. To znači da stvari sa kojima često „komuniciramo“, odnosno koje dnevno dodiruje veliki broj ljudi – poput rukohvata na vratima javnim ustanova, liftova, stubova i rukodržača u gradskom prevozu, drške korpi u supermarketima… mogu da zadrže klice tokom dužeg vremenskog perioda.
Masovnom upotrebom, odnosno čestim dodirivanjem tih površinama koje retko dezinfikuju, virus se veoma lako širi. Takođe, predmeti koji mogu da budu laki prenosioci virusa, kako gripa tako i korone, su i prekidači za svetlo, dugmad u liftovima, slavine u javnim toaletima, i naravno, mobilni telefoni.
Na tkanini se zadržava od 8 do 12 sati Dr Kelly Reynolds, mikrobiolog sa University of Arizona’s Zuckerman koledža javnog zdravlja, kaže da virus gripa živi kraće vreme na tkanini nego na tvrdim površinama. Naučnici nemaju jasno objašnjenje zašto je to tako, ali misle da virus kraće živi na tkanininam zato što su one poroznije. Studije pokazuju da virus gripa može da živi samo 8 do 12 sati na tkanini.
Za mebl tkanine koristite sprejeve za dezinfekciju sa peroksidom Foto: Unsplash
Jastučnice i posteljina – ozbiljna žarišta zaraze Takođe, utvrđeno je da posteljina, naročito jastučnice i naša odeća mogu biti ozbiljna žarišta virusa. Vaša mašina za pranje veša nije dizajnirana za dezinfekciju odeće, kako kažu stručnjaci, ali dodavanjem tečnosti sa izbeljivačem, može pomoći da se trajno rešite virusa. Takođe, pamučni, beli veš obavezno je prati na najjačoj temperaturi, jer virusi ne mogu da prežive temperature iznad 60 stepeni.
Dr Keli Rejnolds savetuje da druge meke površine/predmete u kući, poput mebla ležaja, fotelja i stolica, možete dezinfikovati sanitarnim sprejem kako bi „ubili“ viruse. Kada dezinfikujete tkanine treba izbegavati hemijska sredstva koja na bazi izbeljivača, jer oni mogu ošteti i promeniti boju tkanina. Umesto takvih, bolje je koristiti sredstva koja sadrže peroksid.
Zašto je presudno tih 20 sekundi pranja ruku? Naučna studija iz 2008. godine otkrila je da virus gripa može da živi samo oko 5 minuta na koži. Objašnjenje kaže da je to zbog toga što naša koža proizvodi antimikrobne supstance koje pomažu u ubijanju virusa i čuvaju nas od infekcije. Međutim, virus gripa može da opstane duže ako se virus nalazi u sluzi. To znači da ako kinete u ruke, to će prouzrokovati veću kontaminaciju nego jednostavno dodirivanje nečega poput kvake. A zamislite samo šta se dešava kada neko sa takvom rukom u koju je kinuo dodirne rukohvat u gradskom prevozu.
Naučnici kažu da je najbolji način da se rešite virusa na rukama – pranje vodom i sapunom, najmanje 20 sekundi. Vreme od 20 sekundi, koje se preporučuje i danas tokom epidemije korona virusa, uzima se kao vreme za koje sa ruku može da se uklani sve što sadrži virus, posebno sluz koju izbacujemo dok kijamo i kašljemo.
Dezificijens sa minimum 60 odsto alkohola Ako ste van kuće i nemate pristup kupatilu, sledeća najefikanija stvar je upotreba sredstva za dezinfekciju ruku. Mirišljavi „handsanitajzeri“ jesu simpatični za nošenje u torbi i korišćenje u javnosti, ali često nisu baš efikasni. Obavezno proverite etiketu proizvoda i koristite sredstvo za dezinfekciju koja sadrže minimum 60 procenata alkohola kako biste bili sigurni da može efikasno da ubije virus gripa.
Takođe, kako biste se zaštiti od virusa – ne dodirujete lice, jer je to uobičajeni način širenja virusa. Grip i drugi virusi mogu biti izuzetno zarazni ukoliko se ne pridržavate odgovarajućih higijenskih mera. Najlakši korak da se zaštitite jeste pranje ruku što je češće moguće, ali ako ste zabrinuti zbog infekcije, razmislite i o sterilizaciji predmeta koje često dodirujete, kao što su telefon ili kvake.
 
Članak Virus gripa preživi i do tri dana. Šansu za prenos smanjićete uz čuvenih „20 sekundi pranja ruku“ se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.