STIŽE PROLEĆE A GRIPU NI TRAGA: Gde je nestao najpoznatiji virus na svetu?

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Mar.2021, 10:30

STIŽE PROLEĆE A GRIPU NI TRAGA: Gde je "nestao" najpoznatiji virus na svetu?

Kako objašnjava hrvatski epidemiolog, najverovatnije uzrok tome je pridržavanje mera i nošenje maski

Stiže proleće, a gripu ni traga ni glasa, barem što se tiče službenih prijava. Ovaj poznati virus prvo poseti južnu hemisferu, gde je ove godine broj obolelih bio znatno manji nego prethodne sezone gripa, pa se sličan scenario očekivao i kod nas, na severnoj hemisferi.

Međutim, u susednoj Hrvatskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nije bilo prijavljenih slučajeva gripa, a prema poslednjim izveštajima ECDC-a, Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, ima tu i tamo sporadičnih slučajeva gripa, a detektovani su virus gripe A i B.

Što se dogodilo s tim poznatim nam virusima u doba korona pandemije objasnila je u razgovoru za Glas Istre epidemiolog Branka Sep-Ševerdija iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

- Zaista je vrlo niska aktivnost gripe na severnoj hemisferi, a to je najverovatnije zbog uticaja različitih javnozdravstvenih i socijalnih mera koje se provode kako bi se smanjio prenos virusa SARS-CoV-2 - istakla je.

- Već prošle sezone gripe primetili smo da je pandemija koronavirusa uzrokovala nagli kraj epidemije gripa ili, bolje rečeno, da je zasenila epidemiju gripa. Bilo je vrlo teško razlikovati simptome gripe od simptoma korona infekcije - dodaje dr Sep-Ševerdija.

- Iako je većina stručnjaka prognozirala da će paralelno cirkulisati i virus gripa i koronavirus, ipak nije do toga došlo. Ja sam i tada nekako bila sigurna da će samo jedan od njih prevladati te da je moguće da će možda jedan virus i potpuno izostati iz cirkulacije - tumači ndr. Sep-Ševerdija.

Najverovatniji razlog je, kaže, što se zbog pandemije koronavirusa ceo zdravstveni sistem organizovao na preventivne mere te su protivepidemijske mjre (nošenje zaštitne maske, fizička distanca, dezinfekcija ruku) u značajnoj meri pridonele sprečavanju širenja kako virusa korone tako i drugih respiratornih virusa među koje spada i virus gripa.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.