Ptičji grip hara: Naloženo uništavanje 65.000 kokošaka zbog epidemije

Izvor: B92, 04.Jan.2020, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ptičji grip hara: Naloženo uništavanje 65.000 kokošaka zbog epidemije

Varšava -- Vlasti u zapadnoj Poljskoj objavile su da su naložile eutanaziju 65.000 kokošaka na farmi pogođenoj ptičjim gripom koji se proširio s istoka, prenosi AP.

Regionalni veterinar Andrej Zarnecki rekao je da se u petak u gradu Poznanju sastao krizni tim radi odlučivanja o merama za suzbijanje, dok laboratorijski stručnjaci rade na identifikaciji virusa na farmi živine.

Kristof Borovčik, koji na farmi radi 23 godine, rekao je za TV N24 da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će naredba da uništi ptice za njega biti „veliki udarac“. Njegova farma nalazi se na oko 250 kilometara od granice sa Nemačkom.

Vlasti istočne Poljske saopštile su da je ptičji virus H5N8 nedavno usmrtio najmanje 40.000 ćurki i guski na farmama živine uz poljsku granicu sa Ukrajinom i Belorusijom. Tamo su uništene desetine hiljada leševa i cela oblast je zatvorena.

Stručnjaci sumnjaju da virus prenose divlje ptice i podsećaju da ptičji grip nije opasan za ljude.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.