Poslanici o Kosovu i istrazi o nabavci vakcina

Izvor: Glas javnosti, 23.Sep.2011, 07:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o Kosovu i istrazi o nabavci vakcina

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije pitali su danas Vladu Srbije na koji način će rešiti problem blokada na severu Kosova i protiv koga se vodi istraga o zloupotrebama u nabavci vakcina protiv novog gripa.

Poslanici Demokratske stranke Srbije (DS S) pitali su Vladu Srbije koje insitucije i pojedinci su obuhvaćeni istragom o zloupotrebama u nabavci vakcina protiv novog gripa, u okviru koje su uhapšeni bivša direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Vukajlović i još dve osobe.

"Građane ne interesuje sukob između dve stranke u vladajućoj koaliciji i njihovo prepucavanje, već na koji nacin je budžet oštećen za 120 miliona evra", kazali su poslanici DS S.

Svetlana Vukajlović, direktor firme Jugohemija farmacija Vladimir Gravar i vlasnik preduzeća Detap Ljubomir Pavićević uhapšeni su 20. septembra zbog sumnje da su učestvovali u zloupotrebama u nabavci vakcina protiv novog gripa i oštetili budžet za 1,27 miliona evra. Poslanik Liberalno demokratske partije Bojan Đurić upitao je Vladu Srbije na koji način i kada će rešiti problem blokada puteva i administrativnih prelaza na severu Kosova.

On je istakao da je danas osmi dan blokade koja je, kako je rekao, paralisala život na severu Kosova ali i u južnom delu Srbije. Đurić je upitao dokle Vlada misli da drži taj problem zamrznutim.

"Ta vrsta inata između kosovske i srpske vlasti samo dovodi u nemoguću situaciju Srbe sa severa Kosova koji su izgradili Berlinski zid", kazao je on. Srbi su 16. septembra blokirali sve važne putne pravce koji vode ka prelazima Jarinje i Brnjak zbog dolaska kosovskih carinika i policajaca i pokušaja da se na ovom prostoru instaliraju kosovske institucije

Poslanik Nove Srbije Miroslav Markićević zatražio je od premijera i ministra finansija Mirka Cvetkovića da precizno kaže u kakvom je stanju republički budžet, na koji način se puni i da li se ispunjavaju obaveze prema građanima koji imaju pravo na socijalna davanja.

"Sve su to pitanja koja Cvetković, možda i u Skupštini Srbije s obzirom na ekonomsku situaciju, mora da objasni ljudima kako bi se pripremili za zimu koja dolazi", kazao je Markićević. Poslanici Srpske radikalne stranke ponovo su zatražili da se na prvoj redovnoj sednici parlamenta razmotri izveštaj o stanju na Kosovu i da se ta sednica održi 1. oktobra u Kosovskoj Mitrovici.

Poslanik SRS Ljubomir Kragović, koji je i predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, upitao je šta bi odbor trebalo da uradi kako bi se šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović i ministar za Kosovo Goran Bogdanović pojavili na sednici tog odbora.

On je podsetio da je odbor od početka krize na Kosovu održao pet sednica, a da se ni na jednoj nisu pojavili predstavnici pregovaračkog tima, iako su pozvani. Poslanik Ujedinjenih regiona Srbije Šerif Hamzagić pitao je ministra infrastrukture Milutina Mrkonjića kada će putni pravac Novi Pazar-Tutin biti rekonstruisan.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.