Ovaj kućni pribor prve pomoći neophodan je za lečenje prehlade, gripa i covid 19

Izvor: eKlinika.rs, 15.Jan.2021, 09:00

Ovaj kućni pribor prve pomoći neophodan je za lečenje prehlade, gripa i covid 19

Kad ste bolesni, kod kuće morate da imate lekove za snižavanje temperature i protiv bolova, a potrebno je da uzimate i mnogo tečnosti  Foto: Shutterstock

U doba pandemije SARS-CoV-2, nadolazećeg gripa i drugih respiratornh infekcija, u kući je neophodan set prve pomoći koji sadrži sve neophodno za olakšavanje simptoma bolesti i održavanje lične i higijene prostora u kojem boravi bolesna osoba. Najbolje da vam se na jednom mestu nađu analgetici (lekovi protiv bolova), antipiretici >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << (lekovi za snižavanje temperature) i sredstva za dezinfekciju. Alu ukoliko ova sredstva ne pomognu u otklanjaanju tegoba, obavezo se obratite lekaru.
Protiv bolova Da biste pomogli da smanjite temperaturu i olakšate neprijatne bolove u telu, pri ruci lekove protiv bolova,  paracetamol ili ibuprofen. Acetisalna kiselina takođe deluje, ali ne treba da je dajete deci, jer je povezana sa retkim, ali po život opasnim stanjem Rejevim sindromom.
Ostali lekovi Dekongestivni sprejevi za nos ili kapi sa fenilefrinom ili pseudoefedrinom kao aktivnim sastojkom uklanjaju otok u nosu i pomažu vam da bolje dišete.  Lekovi za kašalj ili kapi sa dekstrometorfanom pomažu kod suvog kašlja, dok oni sa guaifenesinom mogu da smire vlažni kašalj.
Sredstvo za dezinfekciju ruku Za najbolju moć ubijanja patogena, operite ruke vodom i sapunom kad god možete. Ali dobra je ideja imati i sredstvo za dezinfekciju ruku sa najmanje 60 odsto alkohola. Držite ga pored kreveta kada ste bolesni i koristite ga nakon što pokrijete usta dok kašljete ili izduvate nos. Ako negujete nekog ko je bolestan, obavezno posle kontakta dezinfikujte ruke ili ih operite vodom i sapunom.
Maramice Kašalj i curenje iz nosa mogu biti simptomi prehlade, gripa i covid 19. Držite maramice pri ruci kako biste mogli da pokrijete usta čim počnete da kijate ili kašljete. Odmah posle upotrebe, bacite maramice, a zatim operite ili dezinfikujte ruke.
Normalna telesna temperatura varira u rasponu od 36,6-37,2 ° C Foto: Shutterstock

Toplomer Čak i ako ne osećate da imate temperaturu, dobro bi bilo da je pratite tokom bolesti. Ako naglo skoči do visokih vrednosti koje ne padaju ni nakon upotrebe lekova za snižavanje temperature, javite se lekaru.
Maska Najbolje je da se držite podalje od drugih ljudi kada imate virus, ali ako delite domaćinstvo sa drugima ili trebate da odete kod lekara, maska koja prekriva nos i usta je obavezna da biste zadržali virusne čestice.
Sprej za dezinfekciju Prehlada, grip i covid 19 su bolesti koje se prenose vazduhom. To znači da putuju kapljicama iz nosa i usta. Kada ste bolesni, obrišite područja koja dodirujete tako da smanjite šanse za prenos virusa na druge. Virusi mogu danima da opstanu na nekim vrstama površina.
Mnogo tečnosti Vaš organizam gubi puno tečnosti kada ste bolesni zbog znojenja od temperature, curenja nosa i kašlja. Voda je dobra, ali obavezno se obezbedite i drugim vrstama pića. Čorba, supa, topli čaj ili pića sa elektrolitima mogu da pomognu u hidrataciji.
Ovlaživač vazduha Ovlaživač vazduha ispušta sitne kapljice vode u vazduh kako bi vam disajne puteve održao vlažnim i olakšao suv kašalj. Virusi imaju manje šanse da prežive na vlažnom vazduhu nego na suvom, pa bi to moglo da pomogne u smanjenju širenja vaše bolesti.
Cink pastile Iako pastile cinka neće lečiti simptome, studije pokazuju da, ukoliko počnete da ih koristite na prvi znak simptoma prehlade ili gripa, one mogu smanjiti dužinu vaše bolesti i do 40 odsto.
Pulsni oksimetar Pulsni oksimetar je mali uređaj koji se pričvrsti na vaš prst i očitava koliko kiseonika dolazi do vaših crvenih krvnih zrnaca. Nije vam potreban za prehladu ili grip. Ali, ako ste pozitivni na covid 19 i imate simptome, mogao bi vam pomoći da izmerite nivo kiseonika. Normalni nivoi kiseonika su između 95 i 100 odsto. Očitavanja niža od toga znače da je vreme da se javite leakaru.
Kada kod lekara Važno je znati kada kućno lečenje više nije dovoljno. Odmah potražite doktora ako vi ili bliska osoba imate problema sa disanjem, bolovima u grudima, konfuzijom,  napadima, jakim bolovima u mišićima, temperaturom iznad 39.5 stepeni ili ako ne mokrite.
 
Članak Ovaj kućni pribor prve pomoći neophodan je za lečenje prehlade, gripa i covid 19 se pojavljuje prvo na eKlinika.
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.