DECA NA METI OPASNIH VIRUSA: Oglasila se doktorka - Temperatura ide i do 40 stepeni

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Feb.2023, 10:46

DECA NA METI OPASNIH VIRUSA: Oglasila se doktorka - "Temperatura ide i do 40 stepeni"

Ovo doba godine je pogodno za razvoj različitih virusnih infekcija

Virusi koji haraju u ova doba godine prazne učionice, a pune pedijatrijske ordinacije. Pedijatar Doma zdravlja "Savski venac", dr Marija Golubović kaže da je u domovima zdravlja povećan broj pregleda osnovaca i predškolaca, te da je klinička slika praćena visokom temperaturom, bolovima u mišićima, a prisutna je i malaksalost.

Doktorka Marija Golubović, gostujući u Dnevniku RTS-a , izjavila >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je da je povećan broj pregleda obolele dece od rota, adeno i virusa gripa u predškolskim i školskim dispanzerima, ali da je to uobičajeno za zimski period. Kada je reč o kliničkoj slici dece, doktorka kaže da je praćena visokom temperaturom, bolovima u mišićima, a prisutna je i malaksalost.

- Prisutna je temperatura koja ide i do 40 stepeni. Traje od tri do pet dana. Roditelji detetu treba da daju lek za skidanje temperature, raskomote ga, tuširaju mlakom vodom i obavezno rehidriraju - savetuje dr Golubović.

Dodaje i da roditelji, ukoliko telesna temperatura ne pada, treba da odvedu dete kod pedijatri posle dva do tri dana od pojave tog simptoma. Golubovićeva objašnjava da se od simptoma kod mlađe dece javlja slabiji apetit, dok kod starije stomačne tegobe.

Prema njenim rečima, broj pregleda predškolaca i osnovaca u Domu zdravlja "Savski venac" je za 70 do 80 odsto povećan, u odnosu na septembar prošle godine. Na pitanje kako da zaštitimo decu od virusa u narednom periodu, gošća Dnevnika kaže da su preventivne, odnosno higijenske mere ključne.

- Potrebno je redovno pranje ruku, izbegavati sa prljavim rukama kontakte nosa i očiju jer se virus gripa prenosi i preko konjuktiva. Preko zime treba koristi vitamin De - zaključuje dr Marija Golubović.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.