Izvor: Soko-zabava.info, 27.Jun.2022, 11:08

Zašto se kravlje mleko ne preporučuje kao mleko za bebe mlađe od godinu dana?

Vremena se menjaju, medicina napreduje, pa su tako danas promenjene brojne preporuke za pravilno gajenje dece, naročito u prvoj godini života. Kravlje mleko se ne uvodi pre navršenih 12 meseci i to je samo jedna od većih promena u jelovniku beba.

Zašto se ne preporučuje kravlje mleko za bebe? Šta se može dogoditi ako ga dete pije u mlađem uzrastu? Zašto pedijatri više preporučuju mlečne produkte (jogurt, pavlaka, sir) nego čisto mleko u čaši?

Pročitajte >> Pročitaj celu vest na sajtu Soko-zabava.info << sve informacije i poslednje informacije koje pedijatri  predlažu i ključne su za zdravlje dece.

Postoje dokazani razlozi zašto se ne daje kravlje mleko za bebe pre prvog rođendana, a najveći problemi jesu sa alergijama, anemijom, problemi sa varenjem i dugoročno  loš uticaj na organizam.

Ni 2/3 mleko za bebe gde se kravlje mleko razblaži sa vodom nije dobro i dovodi do razvoja brojnih, potencijalno opasnih  stanja u detetovom organizmu.

Istraživanja su pokazala da mala deca mogu dobiti anemiju, tj. nedostatak gvožđa u telu ako se bebi daje kravlje mleko. Od 6meseca se uvodi čvrsta hrana jer majčino mleko nije dovoljno pa se i češće kontroliše krvna slika koja pokazuje nivo gvožđa jer u ovom uzrastu to za bebu može biti veliki problem. Spoljne manifestacije su pospanost, bledilo i tromost deteta, ali dugoročno može dovesti do razvoja brojnih oboljenja.

Na kravlje mleko male bebe češće razvijaju alergije, a to znači i kasniju obazrivost pri uvođenju i čak razvijanje trajnih alergija. To se može sprečiti ako pratimo preporuke pedijatra i mleko za bebe bude uključeno uz odobrenje pedijatra i prilagođeno zdravstvenom stanju deteta.

Ne treba isključiti ni to da beba može imati i veće grčeve i teže variti mlečne proizvode, ali je to možda i najmanji problem koji se preranim uvođenjem kravljeg mleka u ishranu deteta može javiti.

Bilo bi dobro da vaš mališan nakon prvog rođendana pije organsko kravlje mleko u čiji kvalitet ste sigurni, ali se ono teško  nalazi. U slučaju da ne znate u kakvim se uslovima gaje krave bolje je da detetu date kupovno kravlje mleko koje je prošlo sve zdravstvene standarde i ima dokaz kvaliteta.

Kao mleko za bebe uvek birajte punomasno, sa što više kalorija jer to vašem detetu treba.

Aptamil mleko za bebe je odličan izvor vitamina i minerala pa se mogu davati kao dodatak postojećoj ishrani, čak i onda kada se uvede kravlje mleko jer će biti odličan izvor hranljivih materija.

Odlično je i to što je proizveden u više varijanti koje su posebno prilagođene uzrastu deteta i specifičnim potrebama, pa tako postoji:

Prilikom uvođenja namernica izuzetno je važno da sve budu preporučene i da se daju u konsultaciji sa pedijatrom. Kravlje mleko je štetno za decu mlađu od godinu dana i to treba poštovati, a kada dete počne koristiti mlečne proizvode oni treba da budu od kvalitetnih proizvođača.

Kao odličan dodatak ishrani, za siguran rast i razvoj tu je Aptamil 3 linija pa će vaš mališan sasvim sigurno napredovati u zdravo i srećno dete pravilnom kombinacijom namernica!

Nastavak na Soko-zabava.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Soko-zabava.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Soko-zabava.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.