Vojni aerodrom u Somboru postaje civilna vazduhoplovna luka?

Izvor: 025info.rs, 06.Feb.2015, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojni aerodrom u Somboru postaje civilna vazduhoplovna luka?

"Konačno postoji politička volja, kako na lokalu, tako na republičkom nivou da aerodrom preraste u civilni i to moramo da iskoristimo kao razvojnu šansu regiona. Pogodnosti su blizina dunavske luke, kanala DTD, kao i bescarinskih zona." - kaže gradonačelnik Sombora, Saša Todorović.

Bivši vojni aerodrom u Somboru uskoro bi mogao da preraste u prestižnu civilnu vazduhoplovnu luku za saobraćaj najvećih putničkih i teretnih aviona. To je interes grada i regiona, >> Pročitaj celu vest na sajtu 025info.rs << ali je potrebna saglasnost Ministarstva odbrane. Ovaj aerodrom, tvrde u Somboru, ima sve uslove da postane i alternativni za beogradsku vazdušnu luku "Nikola Tesla".

"Mi procenjujemo da bi vrednost robe i usluga buduće civilne vazdušne luke iznosila stotine miliona godišnje, a od poslova na rekonstrukciji, preko zapošljavanja na aerodromskim i u pratarećim službama, kroz turizam i druge uslužne delatnosti i nove investicije, koje bi nova vazdušna luka generisala, bilo bi moguće uposliti više stotina ljudi." - kaže Goran Nonković, koordinator radne grupe.

Geografskim položajem, infrastrukturom i potencijalima regiona već sada je predmet interesovanja mogućih investitora, a posle dve decenije od prvih koraka, sazrela je ideja da aerodrom može da bude prekretnica u razvoju grada i regiona. Smešten je između evropskih koridora sedam i 10, na pola puta između Sombora i apatinske dunavske luke, bescarinskih zona u dva grada, okružen mrežom plovnih kanala sistema DTD sa somborskim pristaništem, dvadesetak kilometara od mostova preko Dunava kod Bezdana i Bogojeva.

"Prostornim planom Republike Srbije, aerodrom je predviđen za obavljanje civilnog međunarodnog saobraćaja i sada je na nama da te potencijale iskoristimo, nađemo investitore i pretvorimo ga u vazdušnu luku najviše kategorije za šta postoje svi uslovi." - ističe Nonković.

Aerodrom se prostire na 700 hektara, a raspolaže betonskom pistom od 1800 metara sa mogućnošću produženja do 2500 metara. Uz rekonstrukciju piste, oštećene u NATO bombardovanju, bilo bi omogućeno sletanje transportnih aviona i najprestižnijih putničkih letilica, kao što su poslednji modeli "erbasa" i "boinga".

"Detaljan urbanistički plan, idejno rešenje i glavni projekat za rekonstrukciju poletno-sletne staze urađeni su još devedesetih godina prošlog veka. Tada je prilika propuštena, a sada moramo da je iskoristimo." - pojašnjava Nemanja Živadinović, tadašnji direktor Aerodroma Sombor u izgradnji, sada član radne grupe.

Izvor: www.novosti.rs

Glavni i odgovorni urednik

email: rajko@025info.rs

Nastavak na 025info.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 025info.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 025info.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.