Stanković: Poljoprivreda, ležišta mrkog uglja i privlačenje investitora glavni put Aleksinca

Izvor: Aleksinac.net, 12.Okt.2017, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanković: Poljoprivreda, ležišta mrkog uglja i privlačenje investitora glavni put Aleksinca

Niški portal Građanin objavio je intervju sa predsednikom opštine Aleksinac, Nenadom Stankovićem.

Kako Stanković nikada nije odgovorio na naše zahteve za intervjuisanjem, ovom prilikom prenosimo intervju koji su uradile niške kolege.

Kažite nam tri društveno – privredna pravca u kojima bi Aleksinac sa okolnim selima trebalo da vidi svoju budućnost? Da li je to poljoprivreda, privlačenje investicija… zašto je Aleksinac na dobrom putu? >> Pročitaj celu vest na sajtu Aleksinac.net <<

Poljoprivreda je, definitivno, najvažnija privredna grana u opštini Aleksinac, pored proizvodnje hrane potrebno je više raditi na preradi, dakle raditi na razvijanju prehrembene industrije. Privlačenje investicija je nešto na čemu konstantno radimo kako bi zaposlili i stanovnike opštine čija egzistencija ne zavisi od poljoprivrede, da smo na dobrom putu pokazuje u kontinuirano smanjenje nezaposlenih.

Šta je to, koji je to kapital koji Aleksinac ima, a koji bi mogao na najbolji način da se iskoristi u privrednom, društvenom, pa i turističkom smislu?

Velika ležišta mrkog uglja predstavljaju ogroman kapital naše opštine i nadamo se da ćemo uz podršku Vlade Republike Srbije i JP PEU Resavica uspeti da otvorimo nove jame za eksploataciju uglja na Aleksinačkom Rudniku. Iako turizam ne predstavlja primarnu granu privrede, opština Aleksinac poseduje veliki turistički potencijal u bogatom istorijskom nasleđu, kulturno – istorijskim spomenicima i objektima od istorijskog značaja kao što su: Manastir Sv. Stevanu Lipovcu, Spomen Crkva N.N. Rajevskog (grof Vronski iz „Ane Karenjine“) u Gornjem Adrovcu, Deligrad, Šumatovac, Manastir Sv. Roman, Manastir Sv. Nestor u Vitkovcu, u pririodnim bogatstvima (Bovansko jezero, lovišta, termalni izvori) i izuzetnom geografskom položaju (Koridor 10, blizina Sokobanje i Niša)

Nalazite se među pet opština u Srbiji u kojima se najbže izdaju građevinske dozvole. To bi svakako trebalo iskoristiti. Kakvi su vam planovi u tom administrativnom uspehu. Da li ćete to na neki način reklamirati radi većeg privlačenja investicija, kako ste uspeli da se kotirate na tako visoko mesto?

U procesu podizanja nivoa organizacije u opštinskog administraciji u svim oblastima postigli smo vrlo dobre rezultate. Mladim i sposobnim kadrovima, dobrom organizacijom i uspešnom primenom Pravilnika o postupku sprovođenja objedinjene procedure omogućili smo potencijalnim investitorima da Aleksinac bude privlačnije i atraktivnije mesto za ulaganje kapitala.

Šta sa poljoprivredom u aleksinačkim selima. Opšte je poznato da je zemlja oko Morave jedna od najplodnijih u zemlji. Kako to iskoristiti, da li ima planova za subvencije poljoprivrenika. Kako poljoprivredniku omogućiti da mu se poboljša standard?

Iako je Aleksinačka kotlina bogata plodnim zemljištem, smatramo da kapaciteti i potencijali nisu dovoljno iskorišćeni. Zbog toga Opština svake godine preko Fonda za razvoj poljoprivrede izdvaja sredstva, kao jednu od mera za bolji život i standard sugrađana i žitelja opštine koji žive u ruralnim sredinama. Izjednačavanje uslova života na selu onima u gradskoj sredini je naš kontinuirani zadatak, a to podrazumeva unapređenje infrastrukture – dobri putevi, vida za piće, javna rasveta i sve što život građana čini lagodnijim i komfirnijim. Naravno, prepoznajemo i probleme – usitnjenost parcela i nedovoljne površine pod režimom navodnjavanja – i trudićemo se da u narednom periodu radimo više na rešavanju istih.

Šta je najveći društveno – privredni problem, trenutno, opštine Aleksinac. Šta je to što bi moglo da se reši i olakša vam posao?

Pored pozitivnih kretanja, stopa nezaposlenosti je još uvek iznad republičkog proseka. Radićemo još intezivnije na dovođenju domaćih i stranih investitora, kao i na podizanju kapaciteta postojećih, naravno uz podršku Vlade Republike Srbije.

Koliko i koja preduzeća su najavila dolazak i formiranje pogona u opštini Aleksinac. Koja su to preduzeća i čime se bave.

Investitori u oblasti tekstila su vrlo zainteresovani za dolazak zbog dobre infrastrukture, uređenog zemljišta, sposobne i kvalifikovane radne snage. Jedna od prednosti naše opštine je i brzina izdavanja građevinskih dozvola, te će postojeći i novi privredni subjekti koji žele da prošire svoje kapacitete imati maksimalnu logističku podršku.

Kolika je sadašnja stopa nezaposlenosti i kako je rešiti. Aleksinac se nalazi na Koridoru 10, da li tu ima šanse za formiranje pogona, kampova, benzinskih pumpi, a u prenosnom smislu da li tu ima šanse za veći broj zapošljavanja?

U poslednjih par godina broj registrovanih nezaposlenih lica je smanjen za 1.500. Napomenuo bih da je povećan broj zaposlenih u privatnom a smanjen u javnom sektoru, što je odlika realne i zdrave ekonomije. Opština Aleksinac se nalazi na samom Koridoru 10 i ima potencijale kako za razvoj privrede, tako i za pružanje velikog broja usluga i razvoj trgovinske delatnosti.

Koji su vam dalji planovi na popularizaciji opštinskih resursa? Šta je izvodljivo uraditi, a da od toga imaju građani korist?

U narednom periodu cilj je zadržati pozitivan trend u raznim oblastima gde ima pomaka. Koristiti sve moguće mehanizme da se istaknu dobre i pozitivne stvari, a ne samo negativne.

Nenad Stanković, predsednik opštine Aleksinac

Rođen je 18. novembra 1958. godine u selu Supovac (tada Opština Žitište, danas Gradska opština Crveni Krst – Niš).

Osnovnu školu pohađao je u Žitkovcu i Aleksincu. Maturirao je u Aleksinačkoj gimnaziji. Diplomirao je sociologiju na Filozofskom fakultetu u Nišu. Radio je u građevinskim preduzećima i Aleksinačkim rudnicima da bi kasnije predavao u Aleksinačkoj gimnaziji. Bio je član Srpske radikalne stranke da bi posle formiranja Srpske napredne stranke prešao u ovu partiju. Otac je dvoje dece.

I. Mojsilović, Građanin

Nastavak na Aleksinac.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Aleksinac.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Aleksinac.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.