Izvor: KraljevoPress.com, 08.Dec.2011, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spomenik Jeleni Anžujskoj na Magliču

Prema ideji Društva srpsko - francuskog prijateljstva "Sveta Jelena Anžujska" iz Kraljeva, koja datira od pre 12 godina, na srednjevekovnom gradu Maglič mogao bi u naredne dve - tri godine da bude postavljen spomenik ovoj srpskoj kraljici francuskog porekla, majci kraljeva Dragutina i Milutina.

Spomenik od bronze, visok 20 metara, besplatno bi izvajao Zurab Cereteli, poznati svetski umetnik i predsednik Ruske akademije nauka lepih umetnosti, koji se odrekao svog honorara, a podršku >> Pročitaj celu vest na sajtu KraljevoPress.com << ovom projektu već su pružile brojne srpske institucije, Skupština Grada Kraljeva, kao i francuska ambasada, zajedno sa Srbima koji žive u rasejanju.

Konferenciji za štampu koja je održana danas u galeriji Narodnog muzeja prisustvovali su izaslanik ruskog umetnika Vladimir Zaridze, kao i Pjer Nikolić, Srbin iz Pariza koji je napravio dokumentarni film o Cereteliju, koji je i prezentovan posetiocima.

Nastavak na KraljevoPress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KraljevoPress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KraljevoPress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.